Dluhy neplatila každá 16. firma, lepší už to nebude

Tereza Holanová Tereza Holanová
3. 5. 2012 14:13
Problém s placením mají všechny sektory, nejslabší je tradičně stavebnictví
Foto: Pavel Baroch

Praha - Platební morálka českých firem se v loňském roce nezhoršila. Pravděpodobnost, že odběratelé zboží nezaplatí, je ale stále o polovinu vyšší než v předkrizovém roce 2008. Ve čtvrtek to sdělila úvěrová pojišťovna KUPEG.

Problémy se splácením nastaly u 617 tuzemských odběratelů, tedy u každé šestnácté firmy, proti jejímuž selhání se výrobce zajistil. Pohledávky, které české podniky nesplácely, měly hodnotu půl miliardy korun.

Na otázku, ve kterém odvětví problémy se splácením převládaly, uvádí generální ředitel KUPEG Michal Veselý, že se tak dělo průřezově ve všech sektorech. "Tradičně slabší jsou ale stavebnictví nebo logistika," komentuje pro Aktuálně.cz.

Lépe už nebude

Společnosti dluhy nesplácely jednak proto, že jsou finančně slabé, některé měly navíc problémy s podvody nebo tunelováním, tvrdí Veselý. První důvod ovšem dominuje. "Firmy mnohem více využívají dodavatelské úvěry. Možnost, že selžou, se tedy zvětšila," říká ředitel pojišťovny.

Na předkrizovou úroveň se platební morálka v Česku podle něj už nikdy nevrátí. "Podniky jsou seškrcené. V řadě případů jim klesly marže, takže je pro ně složitější vytvořit si nějakou vatu a stávají se zranitelnějšími," myslí si Veselý. Zároveň ale dodává, že by nemělo nastat ani zhoršení.

Zástupci úvěrové pojišťovny také zdůrazňují, že některé české podniky, které mají partnery v jiné evropské zemi, se s nesplácením pohledávek setkávají několikanásobně častěji. Nejčastěji loni neplatili odběratelé z Chorvatska, Maďarska a Polska.

 

Právě se děje

Další zprávy