Svátek práce. Volno, které může Česko připravit o růst

Karel Toman
30. 4. 2012 8:30
Ekonomika bojuje o každou desetinu HDP, oproti loňsku jí chybí jeden pracovní den
Tohle ještě není nářek, ale pouze odpočinek Do prosince je na D1 práce nad hlavu. Co bude pak, je podle ministerstva "ve hvězdách."
Tohle ještě není nářek, ale pouze odpočinek Do prosince je na D1 práce nad hlavu. Co bude pak, je podle ministerstva "ve hvězdách." | Foto: Karel Toman

Praha - O tom, jestli česká ekonomika uzavře rok 2012 hospodářským růstem, nebo poklesem, může rozhodnout i Svátek práce, kterého si právě užíváte. Tedy pokud dáte na kupecké počty u tak složité věci jakou je hrubý domácí produkt (HDP).

Poslední prognóza ČNB odhaduje růst HDP pro rok 2012 příznačně na 0,0 %. Aby se tedy udržel aspoň v "kladné nule", bude letos česká ekonomika bojovat o každou desetinu. Kalendář svátků jí však v tomto úsilí příliš nepomáhá. Oproti loňsku má totiž jeden volný den navíc.

Přestože je totiž rok 2012 přestupný, a má tedy jeden den k dobru, pracovních dnů má jen 252, tedy o jeden míň než vloni. (Srovnání státních svátků vloni a letos si můžete prohlédnout v sousedním infoboxu.)

1 den  = 0,3968 % HDP = 15,38 miliard Kč

252 dní pro HDP

  • Rok 2011 měl celkem 253 pracovních dnů, svátky připadly na 7 "pracovních" dní.
  • Rok 2012 má 252 pracovních dnů, svátky připadají na 9 "pracovních" dní. 
  • Přehled svátků. V závorce srovnání dnů v týdnu pro daný svátek pro roky 2011 a 2012:
    1. leden (sobota / neděle)  - Den obnovy samostatného státu, Nový rok
    25. duben 2011 (pondělí) / 9. duben 2012 (pondělí) - Velikonoční pondělí
    1. květen
    (neděle / úterý) - Den práce
    8. květen (neděle / úterý) - Den osvobození od fašismu
    5. červenec (úterý / čtvrtek) - Cyril a Metoděj
    6. červenec (středa / pátek) - Den upálení Mistra Jana Husa
    28. září (středa / pátek) - Den české státnosti
    17. listopadu (čtvrtek / sobota) - Den boje za svobodu a demokracii
    24. prosinec (sobota / pondělí) - Štědrý den
    25. prosinec (neděle / úterý) - 1. Svátek vánoční
    26. prosinec (pondělí / středa) - 2. Svátek vánoční

(Zdroj: www.podnikatelskyweb.cz, Aktuálně.cz)

Zatímco vloni vzrostl HDP o 1,7 procenta na 3,807 bilionu korun, letos očekává analytik Raiffeisenbanky Michal Brožka český HDP na hodnotě 3,876 bilionu korun. To však podle něj očištěno o inflaci představuje reálný pokles HDP v roce 2012 o 0,2 procenta.

"Jsme v tomto odhadu trochu konzervativnější, než konkurence," uznává Brožka. Poradenská společnost Ernst &Young ale na rok 2012 tipuje pokles HDP dokonce o 0,3 procenta.

Žádný "národohospodářský vzorec" na výpočet hodnoty ztráty jednoho pracovního dne pro HDP podle Brožky neexistuje. A prosté vydělení nominální hodnoty HDP počtem pracovních dnů je něco, nad čím ekonom mhouří - nebo spíš převrací - obě oči.

Vyjádřeno těmito kupeckými počty přestavuje jeden pracovní den, který letos bude českému HDP chybět, přes 15 miliard korun, tedy skoro čtyři desetiny procenta HDP. Kdyby si Češi  tento volný den odpracovali, měli by i podle konzervativního odhadu Raiffeisenbanky a Ernst &Young šanci uzavřít rok slabým růstem.

"Je to odhad z nouze a moc valný smysl nemá," tvrdí Brožka o této kupecké "metodologii", kterou média běžně používají. Přinejmenším tedy ilustruje, jak to letos se výkonem tuzemské ekonomiky vypadá.

"Možná se to překulí"

Odečet "denní porce HDP" od celkové roční porce výkonu ekonomiky je totiž skutečně vyjádření jen velmi přibližné. Už jen proto, že spousta lidí využívá příplatku za práci o svátcích a jdou naopak ve dnech volna do zaměstnání. A kromě toho hodně lidí pracuje ve směnných provozech i o víkendech, které se mezi pracovní dny nepočítají.

Na druhou stranu svátky letos připadají ve třech případech na úterý nebo čtvrtek. Těchto osvědčených příležitostí, jak si vzít volno nebo utlumit výrobu a protáhnout tak víkend na čtyři dny, je tak letos také o jednu víc než vloni.

"Je možné, že ten rozdíl nějakou tu desetinku HDP hodí, pořád je ale relativně malý," tvrdí Brožka. S prognózou nulového růstu od ČNB ale právě i malý rozdíl bude hrát roli. "Teoreticky je možné, že se to přes tu pomyslnou hranici překulí," připouští analytik.

Svůj vliv na HDP bude mít i generální stávka. Po loňské listopadové totiž odbory chystají jednu i letos, a podle předáků "má bolet".

 

Právě se děje

Další zprávy