Kalousek nabídne lidem dluhopisy, které pokryjí inflaci

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
19. 4. 2012 11:20
Osmiletý dluhopis bude připisovat roční výnosy vyrovnávající inflaci
Foto: Jan Langer

Praha - Další emise spořicích státních dluhopisů, kterou ministerstvo financí nabídne lidem na konci prvního pololetí, přinese i novinku - "protiinflační dluhopis".

"Vytvořili jsme nabídku, která sice nenabízí ani korunu zisku, ale představuje jediný produkt, kde stát garantuje, že úspory nebudou znehodnoceny inflací," říká ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

"Občan tedy nevydělá na úroku, ale současně má stoprocentní jistotu, že reálná hodnota jeho úspor zůstane stejná," dodává Kalousek.

Už v květnu

Už dříve ministr avizoval, že na úspěšnou emisi spořicích dluhopisů z loňského podzimu letos naváže hned dvakrát. Na jaře je plánuje nabídnout v objemu 10 až 20 miliard korun.

Ministerstvo předpokládá, že jarní emisi si lidé budou moci koupit v květnu, formálně pak má být vydána v červnu. Další emise je pak plánována na podzim.

Vedle protiinflační novinky nabídne stát i další typy dluhopisů. Ty mají být obdobné jako u emise, která proběhla loni na podzim. Tehdy byly emitovány jednoleté dluhopisy a dále dva typy dluhopisů s pětiletou splatností.

Podrobnosti, zejména výši úrokové sazby, oznámí Kalousek těsně před vydáním. "Neočekáváme výraznější rozdíly oproti pilotní emisi," říká.

Pojistka proti inflaci

"Protiinflační dluhopis" bude každý rok úročen úrokem odpovídajícím výši inflace, kterou zveřejňuje Český statistický úřad. Zároveň má platit, že i úrokové výnosy budou každý následující rok zhodnocovány.

Ministerstvo plánuje, že tyto dluhopisy vydá se splatností sedm až osm let, o předčasné splacení půjde požádat po jednom roce držby.

Jedna osoba si bude moci koupit dluhopisy za maximálně pět milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy