Schodek je vyšší, než vláda plánovala. Kvůli eurofondům

ČTK ČTK
18. 4. 2012 12:45
Hospodaření státu skončilo loni v mínusu ve výši necelých 143 miliard korun
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Vláda schválila návrh Státního závěrečného účtu, podle kterého loni hospodaření státu skončilo ve schodku 142,8 miliardy korun. Plán počítal s deficitem 135 miliard korun.

Důvodem vyššího schodku rozpočtu byly potíže při čerpání z evropských fondů, bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo ve schodku zhruba 130 miliard korun.

Naopak deficit veřejných financí loni klesl na 3,1 procenta hrubého domácího produktu, vláda přitom počítala s deficitem 3,7 procenta HDP.

"Není to ale důvod k jásání," upozornil premiér Petr Nečas. Deficit veřejných financí skončil podle něj lépe kvůli nižší investiční činnosti měst a obcí a veřejných vysokých škol.

Návrh závěrečného účtu předkládá ministerstvo financí každoročně na základě rozpočtových pravidel. Materiál obsahuje především údaje o výsledcích hospodaření státního rozpočtu.

Jak velké škody budou letos?

Potíže s čerpáním evropských fondů ovlivní také výsledky hospodaření Česka za rok 2012, jak velké budou, to momentálně zjišťuje ministerstvo financí. Podle Miroslava Kalouska to nebude celých 33 miliard korun, které za rizikové pro rozpočet označilo ministerstvo pro místní rozvoj.

Odhad resortu místního rozvoje se podle Kalouska blíží realitě. Současně ale šéf financí uvedl, že část z této sumy se už rozpustila v deficitu minulých let. "Celá tato částka se do letošního rozpočtu určitě nepromítne," poznamenal Kalousek.

Přesnou částku, o kterou špatné čerpání dotací může prohloubit schodek letošního rozpočtu, ale podle něj určí až další analýzy. Potíže se získáváním dotací z Unie zhoršily už loňské hospodaření státu.

Podezřelé projekty za 17 miliard

Objem dotačních výdajů, u nichž mají úředníci podezření na nesrovnalosti, činí 17 miliard korun.

"Jsou to výdaje, u nichž existuje podezření, že byly příjemci vynaložené v rozporu s legislativou a teď jsou předmětem šetření," řekl v úterý náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Pokud se tato podezření potvrdí, bude muset výdaje na dotace uhradit stát.

Další kategorii rizik pro rozpočet představují výdaje, u nichž se úředníci rozhodli, že raději o jejich proplacení nebudou nakonec Evropskou komisi (EK) vůbec žádat. Týká se to například projektů ministerstva dopravy, které jsou kvůli takzvaným vícepracím často dražší, než se původně předpokládalo.

Dotace úřady vyplácí nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel poté proplácí tyto peníze zpětně. Když ale evropští úředníci zjistí nějaký problém, můžou zpětné proplacení dotace zastavit. Evropská komise aktuálně Česku vytýká hlavně problémy s kontrolou a auditem dotací. Čas na nápravu dostala vláda do června. Do té doby nebude žádat EK o zpětně proplácení dotací.

 

Právě se děje

Další zprávy