Kalousek: Euro teď nepřijmeme, ale později bychom měli

ČTK ČTK
17. 4. 2012 15:25
Nepodpoříme růst dalším zadlužováním, zdůraznil současně ministr financí
Euro. Ilustrační foto
Euro. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česká republika nevstoupí do evropského mechanismu směnných kurzů (ERM II), který je předstupněm přijetí eura, za této a ani zřejmě za následující vlády. Na Žofínském fóru to v úterý uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Zároveň dodal, že by ale Česko v budoucnu přijmout euro mělo. Termín přijetí eura nemá ČR v současnosti stanoven.

Do systému ERM II musí vstoupit každá země, která chce přijmout euro. V systému musí být nejméně dva roky před přechodem na euro.

Podle nedávného vyjádření guvernéra ČNB Miroslava Singera Česká republika může přijmout euro nejdříve v roce 2017. Otázka vstupu do eurozóny je navíc podle něj komplikována nejasným vývojem eurozóny po současné dluhové krizi.

Česká vláda i podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Nečase nadále počítá s přistoupením k euru. Vláda podle premiéra nebude jednat o výjimce z přistoupení k jednotné evropské měně, kterou prosazuje prezident Václav Klaus. Podle Nečase přistoupení k euru schválili občané v referendu o vstupu do Evropské unie, a je to závazek Česka.

Nepodpoříme růst dalším zadlužováním

Kalousek se na Žofínském fóru vyjádřil také k chystané další vlně úsporných opatření a zvyšování daní.

Česká republika si podle něj nemůže dovolit podpořit ekonomický růst zvyšováním svých dluhů. Země by ztratila důvěru zahraničních investorů, a financování státního dluhu by se tím výrazně prodražilo.

Někteří ekonomové současné vládní úspory kritizují s tím, že zbytečně podvazují ekonomický růst.

"Nemá smysl pumpovat peníze kvůli růstu na dluh. Kritici nechtějí slyšet, že když napumpujeme do ekonomiky peníze na dluh, tak porušíme stávající kredibilitu na trzích a stoupnou úrokové přirážky dluhopisů. A jedno procento je v tomto případě sedm miliard korun," uvedl ministr.

V současnosti jsou podle ministra úrokové sazby při refinancování státního dluhu pod čtyřmi procenty. "Výpůjční potřeba vlády se pohybuje a bude pohybovat kolem 220 miliard korun ročně. Vedle deficitu rozpočtu splácíme i jistiny starších státních dluhopisů," dodal ministr.

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce března zvýšil o téměř 114 miliard korun na 1,613 bilionu korun.

Letos si chce ministerstvo financí podle strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012 půjčit přes 243 miliard korun. V roce 2013 si hodlá půjčit 230,9 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy