Průmyslové ceny už nerostou tak rychle. Ale stále o 3%

Ekonomika Ekonomika
16. 4. 2012 9:26
Pečivo zdražilo kromě koksu nejvíce. O 13 procent
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sice už ne tak rychle jak v únoru, kdy se ceny průmyslových výrobců meziročně zvýšily o 3,6 procenta, přesto ale v březnu zaznamenal Český statistický úřad další růst. Tentokrát o 3 procenta.

Proti předchozímu měsíci se ceny zvýšily o 0,3 procenta. Naopak Ceny v zemědělství, stavebních prací a tržních služeb meziročně klesly.

Z jednotlivých komodit  vzrostly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů (o 15,1 %, v únoru o 19,6 %), potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 4,9 % (v únoru o 5,5 %) a obecných kovů a kovodělných výrobků o 1,6 % (v únoru o 3,3 %). Ceny elektrických zařízení klesly o 1,2 % (v únoru o 1,1 %).

Pečivo je dražší o 13 procent

Z cen potravinářských výrobků vzrostly nejvýznamněji ceny pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků o 13,1 %, ostatních potravinářských výrobků o 10,9 % a masa a masných výrobků o 5,1 %.

Ceny zemědělských výrobců zpomalily meziroční pokles na 2,8 procenta po 3,6 procenta v únoru. Ceny stavebních prací byly podle odhadů nižší o 0,6 procenta, v únoru to bylo o půl procenta. Pokles zrychlily také ceny tržních služeb v podnikatelské sféře na půl procenta z únorových 0,4 procenta, uvedli statistici.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, převážně v továrnách a dalších závodech. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho odrazí v cenách pro spotřebitele.

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce stouply ceny energií o 5,6 % a došlo k poklesu cen zboží dlouhodobé spotřeby o 0,3 %.

Podívejte se, jak se vyrábějí auta  Hyundai v Česku:

 

 

Právě se děje

Další zprávy