Chtěl zpátky své peníze. Málem přišel o dalších 8 tisíc

Tomáš Fránek
16. 4. 2012 6:00
Ústavní soud se zastal muže, který měl platit náklady exekuce, k níž nedošlo
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Exekutoři nemohou požadovat téměř osm tisíc korun jako náklady za exekuci, která se nakonec vůbec neuskuteční. Rozhodl o tom Ústavní soud.

Soudci se tak zastali muže, který chtěl po dlužníkovi zaplatit dluh ve výši 625 tisíc korun a nakonec na něj poslal exekutory. Přestože exekuce byla později zastavena, a to nikoliv vinou věřitele, měl věřitel zaplatit téměř osm tisíc korun na náklady exekuce.

Nespravedlivý verdikt

Muž se nejdříve obrátil na Městský soud v Praze a požádal o vyhlášení exekuce. Soud souhlasil a pověřil exekutora, aby ji zahájil.

Jenže dlužník nebyl na adrese, kde měl mít trvalý pobyt, k zastižení. O exekuci na svůj majetek se dozvěděl až z internetové databáze ministerstva spravedlnosti. Proti nařízené exekuci se tedy odvolal s tím, že nedostal možnost obrany. Soud mu vyhověl a exekuci zastavil.

Dojde-li k zastavení exekuce, hradí podle zákona její náklady ten, kdo zastavení zavinil. A to byl podle Městského soudu v Praze věřitel, který se chtěl domoci zaplacení dluhu. Soudci schválili, že náklady exekuce činí téměř osm tisíc korun.

Muž to považoval za nespravedlivé a obrátil se na Ústavní soud. Podle něj se jenom spolehl na správnost údajů od soudu a nemohl za to, že byla na jednom z verdiktů špatně vyznačena právní moc, tedy platnost rozhodnutí.

„Jsem trestán za to, že jsem realizoval kroky na obranu svých nároků," uvedl muž ve stížnosti s tím, že přece nemůže být sankcionován za to, že se k ochraně svých nároků obrátil na soud.

Senát Ústavního soudu se zpravodajkou Ivanou Janů této stížnosti vyhověl. Rozhodl, že došlo k porušení práva na spravedlivý proces a právo na ochranu vlastnictví.

Nebyla to chyba věřitele

Podle ústavních soudců nebylo předchozí rozhodnutí Městského soudu v Praze spravedlivé - všechny náklady na exekuci neměl platit ten, kdo se domáhal zaplacení dluhu. Pražští soudci totiž mechanicky aplikovali zákon a nepřihlédli k důležitým skutečnostem, které byly jednoznačně ve prospěch muže.

„Exekuce byla zastavena, ne však z důvodu jeho zavinění nebo jiného právního pochybení," rozhodli ústavní soudci.

Zároveň ostře kritizovali, že pražští soudci schválili tak vysoké náklady neuskutečněné exekuce. 

"Nebyla-li exekuce pravomocně nařízena, respektive nebyl-li soudní exekutor pravomocně pověřen k jejímu provedení, není zřejmé, jaké náklady soudnímu exekutorovi v souvislosti s exekuční činnosti vznikly," rozhodli ústavní soudci.

Městský soud v Praze tak nyní musí celý případ znovu rozhodnout a posoudit.

Exekuční soudy loni nařídily rekordní počet 936 tisíc exekucí, což je o 234 tisíc více než v roce 2010.

V důsledku toho stoupl počet exekucí, při nichž byl dluh vymožen, o 45 tisíc na 191 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy