Je to zvrhlost, kritizuje Drábkovu reformu ombudsman

Tomáš Fránek
13. 4. 2012 6:30
Veřejnému ochránci práv se nelíbí, že úřady porušují zákon a nestíhají práci
Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský.
Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Reformy prosazené ministerstvem práce a sociálních věcí vedeným Jaromírem Drábkem z TOP 09 jsou terčem další ostré kritiky.

Podle veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského totiž mají úřady práce po celé zemi nedostatek zaměstnanců, a nemohou tak ověřovat, zda lidé mají skutečně nárok na dávky, nebo zda pomoc od státu zneužívají.

Varvařovský také navrhuje poslancům, aby zrušili projekt nazvaný Docházka nezaměstnaných. V jeho rámci se musí část lidí bez práce hlásit několikrát týdně na pobočkách České pošty, respektive na kontaktních místech CzechPoint.

Povinné hlášení na poštách, při němž lidé nezískají informace související s hledání práce, je podle ombudsmana v rozporu se zákonem o zaměstnanosti.

"Nutnost dostavovat se na místo, kde neposkytnou žádnou asistenci v získání zaměstnání, je svého druhu zvrhlost," říká ombudsman.

Pošta k práci nepomůže

"Zařazením uchazeče do systému tedy, podle mého názoru, Úřad práce překračuje rámec své zákonné pravomoci a státní moc je vykonávána mimo zákonné meze. Aby byl požadavek dostavovat se na kontaktní místo Czech Point oprávněný, musela by tam probíhat činnost související se zprostředkováním zaměstnání," domnívá se veřejný ochránce práv.

Podle ministra Drábka však tato novinka od loňského října přinesla daňovým poplatníkům čistou úsporu ve výši 140 milionů korun. Díky ní se podařilo odhalit několik tisíc lidí, kteří zneužívali sociální systém. „Argument o nezákonnosti projektu musím jednoznačně odmítnout," zdůrazňuje Drábek.

Přestože ministerstvo ombudsmanovi odpovědělo, že na poštách dochází ke zprostředkování práce, nepřesvědčilo ho. „V tuto chvíli se zabývám shromažďováním informací ze strany uchazečů o zaměstnání i nevládních organizací. Obrátili se na mne s podněty, které svědčí o opačné praxi," dodává Varvařovský. 

Ministerstvo: Vše funguje, jak má

Ministerstvo jakékoliv pochybnosti odmítá. Vše podle jeho zástupců funguje tak, jak má, a o porušení zákona se prý nedá mluvit.

Opakuje se tak situace z minulého roku. Tehdy ombudsman několik měsíců marně upozorňoval na chybu v zákoně o zaměstnanosti týkající se odstupného. Ministerstvo dlouho odmítalo nápravu, špatnou formulaci museli nakonec opravit až poslanci.

Varvařovský se začal o situaci na úřadech práce a ve výplatě sociálních dávek zajímat poté, co na jeho úřad dorazilo velké množství stížností lidí. Ti si stěžovali jednak na opožděnou výplatu dávek, jednak na to, že je téměř nemožné získat na úřadech informace o tom, jak mají žadatelé při vyřizování dávek postupovat.

Úřadům chybí lidé

Ombudsmanovi lidé proto prověřili osm náhodně vybraných úřadů práce. A zjistili, že úřadům chybí zaměstnanci.

„Na krajských pobočkách, které zaměstnanci mé kanceláře navštívili, zpracovávalo agendu nepojistných sociálních dávek zhruba 30 až 40 procent zaměstnanců ve srovnání se stavem před 1.  lednem 2012," uvádí Varvařovský ve zprávě poslancům, kterou má online deník Aktuálně.cz k dispozici.

Úřadům tak chybí lidé na takzvané sociální šetření, tedy na zjišťování konkrétní situace žadatelů o dávky přímo v jednotlivých domácnostech.  Podle ombudsmana jde přitom o klíčovou agendu.

„Ověřování skutečností rozhodných pro nárok na dávku a její výši na místě samém je klíčovým předpokladem fungování sociálního systému," uvádí. Pracovníky z úřadů práce podle něj nemůže nikdo v této činnosti zastoupit.

Práce v terénu může odhalovat také ty, kdo dávky zneužívají.

Na chybějící lidi pro práci v terénu podle Varvařovského upozorňovali ministerstvo také poslanci. To potvrzuje například poslankyně Lenka Kohoutová z ODS. „Upozorňovali jsme, že úřady práce jsou personálně nedostatečně zabezpečené a mohou s tím být problémy," říká.

Poslanci sociálního výboru z dalších vládních stran TOP 09 i Věcí veřejných zatím situaci nechtěli komentovat, zprávu ombudsmana ještě nečetli.

Ministerstvo připouštělo, že na úřadech je málo lidí, už prý ale došlo ke zlepšení situace posílením stávajícího počtu 8500 úředníků o dalších sto.

 

Právě se děje

Další zprávy