Nakonec to má být kladná nula: Nová prognóza o HDP

ČTK ČTK
12. 4. 2012 14:03
Důvodem stagnace je malá domácí poptávka a letošní odhadovaný pokles eurozóny
Foto: Reuters

Praha - Stále kolem nuly, ale už s lehkým náznakem růstu, by se měl letos podle aktuální makroekonomické predikce ministerstva financí pohybovat HDP České republiky.

"Pro letošní rok počítáme s mírným růstem HDP o 0,2 %, v roce 2013 by se měl ekonomický výkon zvýšit o 1,3 %," uvedl v tiskové zprávě mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Ministerstvo počítá se snížením zaměstnanosti o půl procentního bodu, v roce 2013 by měla stagnovat. "Objem mezd a platů by se v tomto roce mohl zvýšit o 1,5 %, v roce 2013 pak o 2,6 %," dodal Jakob.

Spotřebitelské ceny letos podle této prognózy vzrostou o 3,3 %, v roce 2013 by měla průměrná míra inflace dosáhnout 2,3 %. 

Již ráno vydala svoji prognózu na budoucí vývoj HDP Česká bankovní asociace. Ta očekává v letošním roce stagnaci tuzemské ekonomiky. Předchozí lednové odhady počítaly s poklesem o 0,1 procenta.

Druhé pololetí bude začátkem obratu

Důvodem stagnace je malá domácí poptávka a letošní odhadovaný pokles ekonomiky eurozóny o 0,4 procenta.

Pomalé zlepšování vývoje ekonomiky lze podle asociace očekávat od druhé poloviny letošního roku. V roce 2013 by tak tuzemská ekonomika mohla vykázat dvouprocentní růst.

Stagnaci ekonomiky v letošním roce očekávají i některé finanční instituce, například Komerční banka. Naopak růst o 0,5 procenta čekají analytici České spořitelny. Česká národní banka očekává letos stagnaci ekonomiky, bez vládních opatření by ekonomika letos podle guvernéra ČNB Miroslava Singera rostla o 0,4 procenta.

Česká bankovní asociace poprvé vydala svoji makroekonomickou prognózu loni v lednu. Predikce zveřejňuje pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ING Bank, ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Citibank a Komerční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy