Vláda chce určit maximální výši státního dluhu

ČTK ČTK
11. 4. 2012 15:02
Dluhová brzda by byla podle návrhů ODS aktivována při dluhu nad 44,99 procenta HDP
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Vláda schválila základní body finanční ústavy. Mezi základní prvky normy má patřit zřízení rozpočtové rady a zakotvení maximálního limitu pro výši vládního dluhu.

Zákon, který vládě předložilo ministerstvo financí, dále počítá se zpřísněním rozpočtových pravidel pro místní správy a samosprávy. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér Petr Nečas.

"Materiál měl výraznou podporu a současně vláda rozhodla, že termín předložení návrhu zákona bude 30. června. Chceme velmi účinnou legislativní brzdu proti zvyšování zadlužování," uvedl premiér.

Takzvanou finanční ústavu chce podle svého dřívějšího prohlášení Nečas do konce letošního roku. Dluhová brzda, tedy omezení dalšího zadlužování státu, by byla podle návrhů ODS aktivována při dluhu veřejných financí nad 44,99 procenta hrubého domácího produktu.

"Nastavujeme tak úroveň, kdy je vláda povinna začít aktivně jednat," řekl v březnu premiér.

Pro přijetí eura je nyní stanovena hranice 60 procent. V roce 2010 byl veřejný dluh Česka 38,05 procenta HDP, loni stoupl podle údajů ČSÚ na 41,15 procenta.

Nezávislá rada

Národní rozpočtová rada by měla podle návrhu být funkčně, finančně i personálně nezávislá instituce. Jejím úkolem bude monitorovat a vyhodnocovat plnění rozpočtových cílů vlády. Její činnost bude podle premiéra zabezpečena v rámci České národní banky.

Rada by se měla rovněž vyjadřovat k legislativním návrhům a jejich rozpočtovým dopadům. Měla by monitorovat transparentnost veřejných rozpočtů a zpracovávat zprávy o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Rada by měla být podle ODS tříčlenná, mimo jiné kvůli minimalizaci nákladů i způsobu hlasování.

 

Právě se děje

Další zprávy