Inflace už se blíží ke 4 %, potraviny dál zdražují

Ekonomika Ekonomika
10. 4. 2012 11:07
Vajíčka stála v březnu o 124 procent více než vloni ve stejnou dobu
Zdražování potravin se projevuje na růstu spotřebitelských cen.
Zdražování potravin se projevuje na růstu spotřebitelských cen. | Foto: Karel Toman

Praha - Ve srovnání s únorem o dvě desetiny procenta, při porovnání s loňským březnem o 3,8 procenta. O tolik vzrostly podle údajů Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny.

"Tento růst způsobilo zejména další, již sedmý měsíc pokračující zvýšení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje," informoval ČSÚ.

Právě v tomto sektoru se projevil raketový vzrůst cen vajec. Ty se zvýšily o 65,3 procenta. Ceny chleba byly vyšší o 2,3 %, mléka o 1,4 %, jogurtů o 2,1 %, zeleniny o 4,1 %, čokolády a čokoládových výrobků o 2,6 %, nealkoholických nápojů o 2,9 %.

Nezanedbatelný vliv měl i pokračující vzestup cen pohonných hmot, který činil v březnu 1,6 %. Průměrná cena motorové nafty (37,08 Kč/l) i benzinu Natural 95 (36,82 Kč/l) opět překročila svá historická maxima z minulého měsíce.

Zlevnilo však pivo...

Naopak na snižování cenové úrovně působil zejména pokles cen dovolených s komplexními službami o 4,0 %. Z alkoholických nápojů klesly ceny piva o 1,4 %.  O 1,1 % méně mohli lidé v březnu platit za léčiva a telefonické a telefaxové služby.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,5 % a ceny služeb klesly o 0,2 %.

V meziročním srovnání zrychlení cenového růstu nastalo zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Například ceny vajec stojí více než dvakrát tolik než vloni ve stejnou dobu (růst + 124 procent), chleba a další běžné pečivo je dražší o pětinu, cukr o čtvrtinu, stejně jako káva.

V nákladech na bydlení vzrostly ceny zemního plynu o 25,1 %, elektřiny o 4,2 %, vodného o 12,0 %, stočného o 10,6 %, tepla a teplé vody o 7,6 %. Čisté nájemné bylo vyšší o 5,5 %, z toho regulované o 14,1 % a tržní o 1,7 %.

Naopak levněji než vloni se můžeme obouvat a šatit. Ceny oděvů klesly o 5,0 % a obuvi o 1,0 %.

 

Právě se děje

Další zprávy