Česká ekonomika se vyhnula recesi, zjistili analytici

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
6. 4. 2012 14:14
Výsledek ještě není konečný, ale zřejmě bude lepší, než se čekalo
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká ekonomika se vyhnula recesi, shodují se analytici. Nesplnila totiž podle nich předpoklad, že hrubý domácí produkt musí alespoň dvě čtvrtletí po sobě klesat. Vyplývá to z pátečních údajů o zahraničním obchodě, tvrdí odborníci.

Podle dosavadních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) přitom jak ve třetím, tak ve čtvrtém kvartále minulého roku klesl český hrubý domácí produkt (HDP) o 0,1 procenta.

Analytici se ale odvolávají na to, že ČSÚ mezitím výsledky obchodu za poslední tři měsíce posledního roku zrevidoval a že konečný přebytek byl nakonec o 5,7 miliardy korun lepší než původně.

"Existuje proto předpoklad, že česká ekonomika nevykázala za čtvrté čtvrtletí meziroční pokles a nenachází se tedy v recesi," říká ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podobný názor zastává také analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

"Pokud by se neměnily ostatní složky HDP, znamenalo by to revizi HDP o 0,6 procenta nahoru a česká ekonomika by nebyla v mírné recesi, ale naopak mírně rostla," upozorňuje i hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Táhnou nás stále automobilky

Situace je pozitivní i podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové. "Ekonomika se nadále zdráhá upadnout do recese," uvedla po zveřejnění pátečních výsledků.

Podle Šichtařové se český trh drží především díky německé poptávce, kam směřuje podstatná část českého exportu. Vývoz k našemu západnímu sousedovi se meziročně zvýšil o 11,3 procenta.

Pozitivní byly i celkové výsledky únorového obchodu se zahraničím. Přebytek činil 28,7 miliardy korun, což je téměř o třetinu více, než ekonomové odhadovali. Vývoz přitom meziročně vzrostl o 15,2 procenta, zatímco dovoz si připsal jen 8,8 procenta.

Automobilky a zahraniční poptávka se podílely na lepším výsledku také v oblasti průmyslové výroby. Nové zakázky totiž naši výrobci automobilů uzavírali především u německých firem.


 

Právě se děje

Další zprávy