Lesy ČR jsou pro ODS soudek s prachem. VV škrtly sirkou

Karel Toman
6. 4. 2012 16:10
Po výbušné zprávě NKÚ Věci veřejné podmiňují účast ve vládě nápravou státních lesů
3. místo v kategorii Živly v lese: Invaze, Jaroslav Horníček
3. místo v kategorii Živly v lese: Invaze, Jaroslav Horníček | Foto: Jaroslav Horníček/Hnutí Duha

* Doplnili jsme podrobnější reakci Lesů ČR

Praha - Lesy České republiky jsou pro Věci veřejné "otevřenou ránou", která se musí zacelit, aby  setrvaly ve vládě.

Proč by ale zrovna státní lesy měly položit vládu? V prvé řadě jde o potenciálně výbušné téma.

V době, kdy mají VV vlastních problémů s odposlechy a podezřením z korupce až nad hlavu, ukazují se být Lesy ČR velmi vážným ohrožením pro nejsilnějšího koaličního partnera - ODS.

Ohledně Lesů ČR mají navíc VV tu výhodu, že jsou jednou z mála stran na tuzemské scéně, o které není známo, že by se v podezřelých vazbách kolem podniku namočila. Pokud nepočítáme Lesy sponzorovanou a předraženou kuchařku Evy Pilarové vytištěnou Ora Printem Radka Johna. Jako "nováček" ale strana jinak neměla příležitost stát se součástí systému, který podle všeho kolem Lesů dlouhá léta funguje.

Věci veřejné však nezačaly podnik kritizovat až teď. Trestní oznámení kvůli hospodaření Lesů ČR například podaly přesně před rokem - ale neúspěšně, policie totiž věc odložila.

Bianco šek pro státní podnik

Spolu s ekologickými organizacemi a zástupci venkova (mimo jiné hlavně z  KDU-ČSL) vloni "véčka" kritizovala Dřevěnou knihu ministra zemědělství Ivana Fuksy. Ten se chystal vypsat obří lesní tendry na celých deset let.

Místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová tehdy Fuksův záměr označila za "bianko šek pro hospodaření Lesů ČR na dobu neurčitou" a podnik obvinila z přípravy monopolizace hospodaření ve státních lesích. Tendry podle ní vyhovují velkým firmám a překupníkům se dřevem.

"Nám se to velmi nelíbí, nesouhlasíme, aby hospodářem i prodejcem byla jedna firma," shrnula tehdy Karolína Peake, proč Věci veřejné spolu s některými odborníky považují tendry za neprůhledné, umožňující krádeže dříví ve velkém.

I kvůli odporu Věcí veřejných byly nakonec lesní tendry zkráceny o polovinu. Soutěž přesto čekaly vážné problémy. Mnoho soutěžících totiž na přelomu letošního roku podalo nereálné nabídky a ze soutěže pak raději odstoupilo.

V režii ODS

Formální výtky ale v posledních dnech překotně přerostly v politický problém. K jeho vysvětlení je dobré vrátit se o pár let zpátky.

Foto: Ludvík Hradilek

Minimálně od kauzy Drobil z konce roku 2010 totiž ulpívá na ODS vážné podezření, že se za své vlády nad Lesy ČR dopouštěla "krádeží za bílého dne" (jak to na odposlechu prohlásil Drobilův poradce Martin Knetig).

BIS také Lesy ČR ve své poslední výroční zprávě jmenovala jako příklad tunelování státního podniku pod dohledem politiků. Nutno poznamenat, že tuto pověst mají Lesy ČR dlouhodobě a měly ji i za vlády ČSSD. Právě za ní byl ve Fischerově úřednické vládě ministrem zemědělství od května 2009 do července 2010 Jakub Šebesta.

V posledních dnech však výrazně zesílilo podezření, že tomu tak skutečně může být. Do médií totiž "unikly" odposlechy kmotra pražské ODS Romana Janouška z února 2007, které naznačují, že to byl právě on, kdo ani ne měsíc po jmenování druhé Topolánkovy vlády organizoval instalaci současného vedení Lesů ČR výměnou "Mrtvého koně" za "Pařeza".

A do toho všeho koncem března přišla třaskavá zpráva NKÚ, která na straně Lesů ČR jmenuje čtyři porušení zákona. A to navíc v letech, kdy podnik ovládlo vedení dosazené podle všeho právě podle "not" z Janouškova okolí, každopádně podle ODS.

Zlatý kontrakt

Byl to totiž Severočech (a pozdější spojenec Pavla Béma proti Topolánkovi) Petr Gandalovič z ODS, který v srpnu roku 2007 do funkce správního ředitele proti vůli tehdejšího ředitele Lesů ČR Jiřího Holického ultimátem prosadil Svatopluka Sýkoru. Naštvaný Holický vzápětí sám rezignoval.

A byl to Severomoravan Pavel Drobil, kdo od května 2007 do června 2010 předsedal dozorčí radě Lesů ČR. Ta měla pro stát Lesy ČR hlídat, podle zprávy NKÚ to ale skoro nedělala. Zpráva NKÚ přitom pokrývá i rok 2010, a tedy i první rok mandátu Nečasovy vlády.

Navíc bůhví, kam až Janouškova síť sahá. Jak se totiž ukázalo, čile si v minulosti telefonoval a psal s dalšími členy ODS, kteří mají dnes státní lesy v kompetenci: s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou a ministrem zemědělství Petrem Bendlem. 

Potenciálně problematické vazby kolem Lesů ČR však zasahují i do TOP 09. Společnost LST Trhanov Václava Junka například dostala vloni od Lesů ČR bez výběrového řízení zlatý kontrakt na "sběr klestí" neboli lesní biomasy ve čtyřech krajích na deset let. Už delší čas se přitom spekuluje, že skutečným majitelem společnosti je přítel Miroslava Kalouska, zbrojař Richard Háva.

Podle Lesů však kontrakt nepodléhal zákonu o veřejných zakázkách a není ani pro podnik nevýhodný, protože dosud musel za sběr klestí nopak platit on.

Členem předsednictva TOP 09 je zase například bývalý dlouholetý šéf Lesů ČR Jiří Oliva, poslanec a od roku 2010 předseda podvýboru pro lesní a vodní hospodářství.

NKÚ posvítil do tunelu

Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR
Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR | Foto: Karel Toman

Lesy ČR hospodaří s obrovským státním majetkem. Volná finanční rezerva od nástupu Svatopluka Sýkory vzrostla ze zhruba pěti miliard na 13 miliard korun - mimo jiné díky rozprodeji velkého majetku.

Každá setinka procenta úroku z tak obrovské částky dělá pro účet, na kterém je uložena, obrovské sumy k dobru. Podle NKÚ přitom Lesy ČR tyto volné - státní - peníze svěřily bez jasných pravidel bankám a finančním skupinám jako PPF nebo J&T.

Když byla zpráva NKÚ zveřejněna, oznámila Klasnová, že NKÚ zdokumentoval jasný tunel na státní majetek, a prohlásila, že podá trestní oznámení. To chystá i NKÚ, naopak Lesy ČR zprávu úřadu odmítají a samy se proti ní brání vlastním trestním oznámením na jednoho člena NKÚ.

Lesy navíc tvrdí, že podezření na porušení zákona byla shledána jen čtyři ze 119 skutkových zjištění, že nejsou vážná a Lesy je rozporují.

Premiér Nečas v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že zprávou NKÚ se bude vláda zabývat, a nevyloučil ani možnost, že budou padat hlavy. Odmítl přitom, že by Sýkoru držel v židli právě on.

Věci veřejné se podle informací Aktuálně.cz v posledních dnech opakovaně snažily svolat ohledně Lesů ČR koaliční jednání K9, premiér Nečas to ale zatím neudělal.

 

Právě se děje

Další zprávy