Kalousek musí zdůvodnit, proč nechce sázky z ciziny

Tomáš Fránek
3. 4. 2012 6:00
Britská firma žaluje stát za to, že jí nechce povolit internetové kursové sázky
Takto vypadá tiket sázejícího, který si vsadil u Tipsportu na internetu.
Takto vypadá tiket sázejícího, který si vsadil u Tipsportu na internetu. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Ministr financí Miroslav Kalousek bude muset velmi dobře zdůvodnit, proč nechce povolit britské firmě v Česku internetové kursové sázky.

Společnost Sporting Odds Limited se sídlem v Londýně, která chce online sázky v Česku provozovat, totiž nevzdává svůj boj s ministerstvem financí.

Podle ministerstva mohou na českém trhu legálně nabízet kursové sázky přes internet zatím jen tuzemské sázkové kanceláře.

Britská společnost kvůli tomu ministerstvo financí zažalovala. A Městský soud v Praze pak rozhodl, že úřad své rozhodnutí o neudělení povolení dostatečně nezdůvodnil.

Ministerstvo financí se původně chtělo bránit u Nejvyššího správního soudu, nyní ale svoji stížnost stáhlo. Rozhodlo se, že svůj verdikt raději znovu - a lépe - zdůvodní.

"S ohledem na obsah rozsudku Městského soudu jsme se rozhodli nevést řízení o kasační stížnosti," potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Státu utíkají daně

Lidé v Česku si v praxi mohou vsadit i u firem, které nejsou registrovány v Česku, nemají zde povolení k provozování hazardu a neplatí tu daně.

Státu tak utíkají peníze, navíc pro tuzemské sázkařské společnosti představují zahraniční firmy nekalou konkurenci. Odhaduje se, že ročně takto do ciziny odtečou asi čtyři miliardy korun.

Vláda zatím odložila projednání nového zákona o provozování sázkových her, který má umožnit zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her. Zákon nicméně trvá na tom, aby provozovatel měl v Česku sídlo a kamennou pobočku pro registraci hráčů.

Povolení provozovat sázení přes internet má v Česku osm českých firem, mezi nimiž jsou ty největší - Sazka, Synot, Fortuna, Chance, a Tipsport.

Snižme odvody, jinak utečou

A nyní se znovu bojuje o to, kolik budou platit firmy z kursových sázek. Ty jsou zdaněny dvaceti procenty, firmy hrozí odchodem do zahraničí.

Senátoři ODS a TOP 09 proto nyní navrhli snížit odvody z kursových sázek z 20 na 15 procent. Chtějí tím zabránit přemístění sídel českých sázkových společností za výhodnějšími podmínkami do zahraničí a provozování kursového sázení přes internet.

Podle senátorů by navrhované snížení o pět procentních bodů mohlo od příštího roku výnosy z odvodů zmenšit o 50 až 75 milionů korun ročně. Při dvacetiprocentní sazbě odvody představují 400 až 450 milionů korun.

"Pokud by sázkové společnosti nedokázaly čelit zahraniční konkurenci a přesunuly své aktivity do zahraničí, mohly by veřejné rozpočty naopak přijít o stovky milionů korun," uvedli senátoři Jiří Oberfalzer (ODS) a Adolf Jílek (TOP 09).

Poukázali na případ Velké Británie, kde po zvýšení odvodů tamní sázkové společnosti přesídlily za výhodnějšími daňovými podmínkami na Gibraltar. Britská státní pokladna tím přišla o miliony liber.

 

Právě se děje

Další zprávy