Zahraniční dluh Česka se opět zvýšil. Na 1,87 bilionu

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 3. 2012 11:19
Zhruba polovinu částky dluží v cizině podniky, čtvrtina připadá na vládu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Češi dluží v zahraničí stále více. Loni se náš dluh v cizině zvýšil o necelých 106 miliard na 1,87 bilionu korun. To představuje přes 49 procent hrubého domácího produktu ČR za rok 2011.

Celkově zadluženost rostla téměř o šest procent. Vyplývá to z nejnovějších údajů, které v pátek zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Jak je z časových řad ČNB patrné, za stále vyšší závazky Česka loni mohl nárůst krátkodobých dluhů, které mají splatnost do jednoho roku. Ty se meziročně zvýšily o 24,6 procenta a jednalo se především o úvěry podnikového sektoru.

Dlouhodobá zadluženost naopak o necelá tři procenta klesla.

Dluží hlavně podniky

Struktura zahraničního dluhu se meziročně příliš nezměnila. Ze 70,5 procenta jej tvořily dlouhodobé závazky a na těch se ze 48 procent podílel soukromý sektor. Zbytek připadá veřejnému sektoru, kam spadají dluhy vládního sektoru, soukromých subjektů, jimž vláda poskytuje garance nebo ve kterých má většinovou účast.

Za většinu českých závazků zodpovídají podniky (49,7 procenta), následuje vláda (25,3 procenta), v menší míře pak obchodní banky.

K nárůstu vládní zadluženosti podle ČNB přispělo zvýšení držby krátkodobých dluhopisů zahraničními investory, dále pak čerpání finančního úvěru od Evropské investiční banky. Tato půjčka měla posloužit na rozvoj dopravní infrastruktury.

Nejčastějším dluhovým nástrojem loni byly obchodní úvěry firem, kterých meziročně přibylo. Podobnou část dluhu reprezentovaly dluhopisy a směnky, následovaly vklady a mezipodnikové půjčky.

Zadluženost ČR vůči zahraničí od roku 1993 vzrostla 6,5krát. K jedinému meziročnímu poklesu došlo na přelomu tisíciletí, jinak dluh konstantně roste.

 

Právě se děje

Další zprávy