Zjednodušíme vyvlastnění, rozhodla vláda. Chce ušetřit

ČTK ČTK
28. 3. 2012 14:00
Novela má usnadnit například výstavbu dopravní infrastruktury
Spory kolem náhrady za soukromý pozemek zkomplikovaly například výstavbu dálnice D11.
Spory kolem náhrady za soukromý pozemek zkomplikovaly například výstavbu dálnice D11. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda ve středu schválila změny, které mají zjednodušit a zlevnit vyvlastňování například při výstavbě dopravní infrastruktury. 

"Jde o změnu podmínek vyvlastnění, tedy podrobnější úpravu toho, jak získat potřebná práva dohodou a vyvlastnění tak předejít," uvedl předseda vlády Petr Nečas.

Navrhovaná úprava z dílny ministerstva pro místní rozvoj mění způsob stanovení výše náhrady za vyvlastnění.

Dosud měl vyvlastňovaný jistotu, že získá náhradu nejméně 420 korun za čtvereční metr. Nově by výše měla být stanovena podle skutečného stavu pozemku v době jeho ocenění pro vyvlastnění. Před vyvlastněním bude investor moci navrhnout vlastníkovi pozemku cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální hodnotě. Podle Nečase se ale nebude přihlížet ke zhodnocení pozemku stavbou, která na něm má vzniknout. 

Proti spekulantům

"Motivací změny je nepochybně velké množství spekulativních koupí pozemků, na nichž se mají realizovat stavby ve veřejném zájmu. V současné době za ně totiž může být přiznána poměrně vysoká náhrada ve srovnání s jejich současným stavem a způsobem užívání," komentoval návrh advokát společnosti Ambruz & Dark/ Deloitte Legal Martin Bohuslav.

Navrhovaná změna ale podle právníka na druhou stranu představuje prvek právní nejistoty. "Jak lze totiž odůvodnit, že pokud někomu bude vyvlastněn de facto totožný pozemek nyní, nebo po účinnosti novely, bude cena v prvním případě například třicetkrát vyšší," dodal Bohuslav.

Návrh novely také odděluje vyvlastnění a stanovení náhrady, což má zamezit průtahům při dopravní výstavbě. Pokud se jedna ze stran odvolá proti výši náhrady určené soudem, na samotné vyvlastnění a na zahájení stavby to již nebude mít vliv.

Návrh nyní z vlády putuje do Poslanecké sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy