Většina českých firem nemá dost kapitálu, varuje ČEKIA

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 3. 2012 10:36
Většina domácích podniků drží základní kapitál pouze na úrovni požadovaného minima
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Většina společností v Česku nemá dostatečný základní kapitál. To může v době krize ohrozit jejich stabilitu, problémy navíc mohou podniky přenést i na své obchodní partnery.

Jak informovala Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA), v průměru mají tuzemské společnosti s ručením omezeným registrovaný desetkrát vyšší kapitál než činí zákonné minimum. V případě akciových společností je hodnota připadající na jednu firmu dokonce 36krát vyšší.

Ve skutečnosti však většinu tohoto kapitálu drží pouze několik subjektů a ostatní podniky mají v závazcích pouze částku, která představuje zákonné minimum. To je sto nebo dvě stě tisíc v případě s.r.o. a jeden nebo dva miliony u akciových společností. Podle zkušeností odborníků ale může být ručení touto částkou nedostatečné. 

Jak z databází skupiny ČEKIA vyplývá, v loňském roce působilo v Česku celkem 361 166 kapitálových podniků. Z toho se více než v 336 případech jednalo o s.r.o.

"Společnosti s ručením omezeným jsou dlouhodobě nejoblíbenější právní formou pro podnikání v České republice, zejména z důvodu jednoduchosti a nízké kapitálové náročnosti při založení a následné správě," komentuje analytička agentury Petra Štěpánová.

Do registrovaného kapitálu vložily domácí firmy celkem 2,49 bilionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy