Další firma láká na výhodné investice a nemá licenci

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
15. 3. 2012 14:07
ČNB upozorňuje na společnost, která nabízí investování přes počítačové algoritmy
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česká národní banka vydala další varování před investiční společností, která své služby nabízí v českém jazyce, ale bez české licence.

Jde o společnost Global Investment Management se sídlem ve Švýcarsku a na Kajmanských ostrovech. Společnost nemá v současné době žádné oprávnění k poskytování investičních služeb na finančním trhu v Česku, přesto na svém webu investiční služby nabízí i v češtině.

Potenciální investory společnost oslovuje s nabídkou vysokofrekvenčního obchodování na trzích futures v Evropě, Asii a Americe. Vysokofrekvenční obchodníci používají automatické obchodní systémy, které řídí počítačové algoritmy.

Ty jsou schopné vykonat stovky obchodů během jediné vteřiny a nelíbí se proto regulátorům po celém světě. Počítači řízené burzovní obchody mohou totiž podle některých odborníků za vyšší volatilitu a prohlubování krize.

V posledních dnech je to již třetí upozornění. Na konci února ČNB varovala před aktivitami společnost ZuluTrade, která nabízí v českém jazyce prostřednictvím internetové prezentace obchodování na mezinárodním devizovém trhu Forex.

Počátkem března upozornila centrální banka na aktivity švýcarské společnosti Who is Who. Ta údajně prostřednictvím nevyžádané e-mailové korespondence v českém jazyce oslovovala potenciální zákazníky s nabídkou blíže nespecifikované investice s garantovaným výnosem.

 

Právě se děje

Další zprávy