Šance pro lichváře, seznam příjemců dávek je v ohrožení

Tomáš Fránek
15. 3. 2012 14:30
Sdružení varuje před novou databází, šetří ji Úřad pro ochranu osobních údajů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Osobní údaje o stovkách tisíc lidí, kteří v Česku pobírají sociální dávky, jsou v ohrožení a mohou se k nim dostat například lichváři. Varují před tím nevládní sdružení, politici i část expertů.

V nové databázi ministerstva, provozované od letošního roku, jsou na jednom místě k dispozici veškeré informace o finančních, rodinných a zdravotních poměrech stovek tisíc občanů pobírajících sociální podporu z různých důvodů.

"Data těchto lidí jsou umístěna v takzvaném cloudu, tedy databázové aplikaci umístěné na internetu. Data navíc nespravuje samotné ministerstvo práce a sociálních věcí, ale najaté soukromé firmy," uvádí zpráva, na které se podílelo sdružení Iuridicum Remedium.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že zabezpečení je dostatečné. Smlouvy o tom, jak jsou údaje o příjemcích dávek chráněny, ale odmítá zveřejnit.

Jak jsou data chráněna proti zneužití, není jasné ani z utajovaných dodatků smlouvy, které ministerstvo podepsalo s dodavatelem informačního systému, společností Fujitsu.

Kontrola už začala

Úřad pro ochranu osobních údajů už v této záležitosti zahájil kontrolu. Online deníku Aktuálně.cz to potvrdila jeho mluvčí Hana Štěpánková.

Sdružení Iuridicum Remedium požádalo ministerstvo o podrobné údaje o smlouvách týkající se ochrany osobních dat lidí žádajících o dávky.

Chtělo také vědět, kdo má k údajům přístup a jakým způsobem je přístup k údajům zabezpečen.

Neúspěšně. Ministerstvo žádné smlouvy neposlalo.

Náměstek ministra Drábka Vladimír Šiška poslal sdružení odpověď, jež má deník Aktuálně.cz k dispozici a ve které pouze cituje ze zprávy společnosti Fujitsu ze začátku února o tom, že data jsou v bezpečí.

Pochyby o smlouvě

To ale sdružení nepovažovalo za dostatečnou odpověď, a proto podalo stížnost. Ministerstvo ale odpovědělo tak, že smlouvy o ochraně osobních dat už zveřejnilo na webu. Tam ale nejsou.

"Můžeme se tedy domnívat, že buď v rozporu se zákonem neexistují, anebo mají neuveřejnitelnou podobu," říká Kateřina Hlatká ze sdružení Iuridicum Remedium.

Mluvčí ministerstva Viktorie Plívová dnes uvedla, že smlouva obsahuje ochranu osobních dat, podrobnosti ale žádné neuvedla.

"Shromažďování údajů, které nejsou řádně chráněny, je naprosto nepřijatelné a vytváří potenciálně nebezpečnou situaci především pro lidi, kteří ani nemají reálnou možnost bránit se jakémukoliv útoku. Vytváří se tím pro ně nebezpečné prostředí," dodává Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Sdružení Iuridicum Remedium se ochranou osobních dat lidí zabývá dlouhodobě. V minulosti například dosáhlo u Ústavního soudu zrušení zákona o elektronických komunikacích týkajícího se sledování údajů z mobilních telefonů.

 

Právě se děje

Další zprávy