Papírové akcie po 400 letech končí. Obchody zrychlí

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 3. 2012 16:00
Elektronické transakce budou rychlejší, levnější a bezpečnější, plánuje Evropská komise
Obchodník bedlivě sleduje jeden z monitorů burzy v New Yorku.
Obchodník bedlivě sleduje jeden z monitorů burzy v New Yorku. | Foto: Reuters

Brusel - Akcie pouze v zaknihované podobě. Tak by mělo od roku 2020 v Evropské unii probíhat obchodování s cennými papíry. Tento týden to oznámila Evropská komise (EK). Transakce tak podle ní budou rychlejší, levnější a bezpečnější.

"Emitenti a investoři budou muset vést elektronický záznam pro prakticky všechny cenné papíry," uvádí EK na svých stránkách. Pokud budou navíc chtít ekonomické subjekty s akciemi obchodovat na burze nebo jiném regulovaném trhu, budou muset papír zaevidovat v centrálních depozitářích.

"Vyrovnat obchod s listinnými akciemi trvá více než trojnásobek času, než když se transakce uskuteční elektronicky," pokračuje Komise. K vypořádání by podle ní nyní mělo dojít nejpozději do dvou pracovních dnů po nákupu.

Kromě rychlosti uvádí Brusel jako stěžejní důvod pro nové nařízení také bezpečnost. Při elektronickém obchodování bude podle něj méně prostoru na podvody, stejně tak ubude rizika, že dojde ke ztrátě akcie.

V neposlední řadě má přechod k zaknihovaným akciím vyjít levněji.


Britové nesouhlasí

Proti takzvané dematerializaci protestují především Britové. Ti spolu s Iry v rámci EU nyní uskutečňují nejvíce transakcí s listinnými akciemi. Kritici se odkazují především na drobné podnikatele, které nutný přechod na elektronický systém pouze zmate.

"Zase tolik výhod nový systém mít nebude. Pokud vám na vašich akciích skutečně záleží a máte je rádi, tak s nimi beztak pravděpodobně příliš často neobchodujete," říká jeden z britských úředníků pro list Financial Times.

Podle tohoto deníku se převod akcií z listinné do elektronické podoby bude týkat milionů maloobchodních investorů. Pouze v Británii jich má být minimálně 7 milionů, řada z nich přitom drží akcie již od privatizací, které proběhly v osmdesátých letech.

Původně plánoval Brusel povinný přesun k elektronickým obchodům již na rok 2016. Právě lobování britských diplomatů ale napomohlo ke čtyřletému odkladu.

S listinnými akciemi se v Evropě obchoduje po více než čtyři sta let. Francie se akcií v papírové podobě zbavila již v roce 1984, nedlouho poté následovalo Švédsko.

Česká specialita

V České republice se s listinnými akciemi prozatím obchoduje. Kromě ostrova Nauru jsme navíc jedinou zemí ve světě, kde se dosud využívají také anonymní akcie neboli akcie na doručitele.

Ty neobsahují jméno vlastníka, stejně tak je není nutné registrovat, což usnadňuje korupci nebo daňové podvody. Jejich konec plánuje vláda na rok 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy