Vyšetřovaný Drábek, antimonopolní úřad chce smlouvy

Tomáš Fránek
7. 3. 2012 20:18
Úřad na ochranu hospodářské soutěže vyšetřuje postup ministerstva práce a sociálních věcí
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Úřad na ochranu hospodářské soutěže vyšetřuje postup ministerstva práce a sociálních věcí při zavádění nového systému výplat sociálních dávek.

Úřad už v této kauze zahájil správní řízení. To znamená, že uznal, že vyšetření toho, za jakých podmínek ministr Jaromír Drábek vybudoval nový systém na výplatu dávek, patří do jeho kompetence a začal je proto prošetřovat.

"Úřad na ochranu hospodářské soutěže zahajuje správní řízení ve věci návrhu na uložení zákazu plnění smlouvy zadavatele ministerstva práce a sociálních věcí," píše se v usnesení úřadu.

Na úřad se obrátil místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Ten požaduje, aby antimonopolní úřad zakázal plnění smlouvy, na jejímž základě nový systém funguje.

Bez soutěže

Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž nevypsalo žádnou veřejnou soutěž na vývoj programů, které od ledna vyplácejí sociální dávky.

Zakázku zadalo pouze na základě smlouvy, kterou před čtyřmi lety podepsalo ministerstvo vnitra s firmou Fujitsu. Tato smlouva ale byla uzavřena na dodávku licencí k programů od Microsoftu a souvisejících služeb, ne na vývoj nových programů.

Drábkovo ministerstvo tak musí podle rozhodnutí úřadu, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, tento týden dodat všechny smluvní dokumenty včetně příloh. Právě v přílohách, které Drábkův úřad tají s odkazem na bezpečnostní rizika, jsou totiž důležité údaje k celé zakázce.

Kromě ministerstva je účastníkem správního řízení i společnost Fujitsu.

Součástí rámcové smlouvy mezi ministerstvem vnitra a Fujitsu z roku 2008 jsou přitom i dodavatelské firmy, které se na jejím plnění mají podílet. Drábkův systém přitom nyní budují úplně jiné společnosti, které v dohodě zmíněny nejsou. Není u nich jasné, na základě jakých kritérií a cenových nabídek byly vybrány.

My nic, to vnitro

Ministr Drábek tvrdí, že jeho úřad postupoval správně, případná zodpovědnost za chyby je podle něj na ministerstvu vnitra.

„Pokud to řízení bude vedeno, tak bude vedeno s ministerstvem vnitra, protože ministerstvo vnitra je to, které je smluvní stranou v tom vztahu. Zda tam došlo k nějaké jednotlivé chybě, to já samozřejmě nemohu posoudit, to posoudí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale myslím si, že všeobecně ten postup prostě byl správný," uvedl na konci února ministr v rozhovoru na Rádiu Impuls.

Kvůli systému výplaty dávek ale už padlo i trestní oznámení, podal ho Nadační fond proti korupci.

"Je velmi podezřelé, že se na dodavatele těchto systémů nevypsalo veřejné výběrové řízení a nakonec se vybraly společnosti blízké ministru Drábkovi a jeho náměstkovi Šiškovi," řekl předseda správní rady fondu Karel Janeček.

Drábka a Šišku fond podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití informace a postavení v obchodním styku, přijetí úplatku a dalších trestných činů.

 

Právě se děje

Další zprávy