Daniel Křetínský si kupuje 40 procent Sparty

ČTK ČTK
7. 3. 2012 6:40
Dosavadní šéf představenstva Sparty si pořizuje dvě pětiny akcií
Předseda představenstva AC Sparta Praha Daniel Křetínský.
Předseda představenstva AC Sparta Praha Daniel Křetínský. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Akcionářská struktura fotbalové Sparty se změní. Její dosavadní vlastník, investiční skupina J&T, podle středečních Hospodářských novin prodává část svého podílu.

Dvě pětiny akcií od ní kupuje dosavadní šéf představenstva Sparty a bývalý manažer J&T Daniel Křetínský.

"Směřujeme k tomu, že 40 procent ve Spartě budu držet já a 60 procent J&T. Nyní se připravují smlouvy, dohoda se finalizuje," řekl deníku Křetínský. Dodal, že zatím není jasné, kdy bude obchod dokončen.

Křetínský do Sparty přišel původně jako vyslanec J&T, která klub v roce 2004 koupila. Sám se postupně stal členem vrcholového managementu a partnerem skupiny. Dnes už v jejím vedení není.

Čtěte také:
Štvanice: Plzeň Spartě uhryzla kus masa, cítí její krev

Předloni se postavil do čela společného podniku, který založila J&T s investiční skupinou PPF - do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), v němž sám drží pětinový podíl.

Podle Křetínského změna férově zobrazuje vztah akcionářů ke klubu. "Já mám ve Spartě rozhodující slovo, já jsem navrhoval skupině J&T převzetí této investice. A pro mne je Sparta strašně důležitá," dodal.

Deník připomněl, že klub je ztrátový. Od vstupu J&T zakončil se ziskem jen první sezonu 2004/2005, tehdy vydělal 32 milionů korun. V následujících pěti letech Sparta prodělala celkem 624 milionů korun. J&T do klubu ročně investuje stovky milionů korun.

"Letos bude asi třeba dát ještě o něco více, zůstáváme mimo evropské poháry a neprodali jsme žádného hráče," řekl dnešním HN Křetínský.

 

Právě se děje

Další zprávy