Lidé dál zůstávají bez dávek. Ani přesčasy nepomohly

Tomáš Fránek
6. 3. 2012 5:00
Nový systém pro výplatu dávek má stále problémy, potvrzují to konkrétní případy
Foto: Jan Langer

Brno - Přes ujišťování ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, že všechny únorové dávky odešly včas, řada lidí stále marně čeká na peníze od státu.

Online deník Aktuálně.cz má k dispozici konkrétní případy.

Ani po dvou měsících se nepodařilo vyřešit problémy s vyplácením peněz, které přinesl narychlo zaváděný a nedostatečně připravený nový systém.

Situaci tak stále zachraňují úředníci, kteří chodí v sobotu do práce proto, aby všechny pohledávky stihli vyřídit. Víkendovou práci úředníků potvrdil šéf odborů státních orgánů a organizací Jan Rovenský.

Ten také potvrdil, že z úřadů práce už kvůli systému práce začali odcházet první zaměstnanci.

Není to v pořádku

To, že lidé stále nedostali peníze od státu, potvrzují především zdravotně postižení. Ti posílají svoje zkušenosti Národní radě zdravotně postižených.

"Máme desítky e-mailů a telefonátů, které potvrzují, že systém stále nefunguje. Pokud ministerstvo tvrdí opak, není to pravda," říká předseda rady Václav Krása.

"Na úřadu práce - odboru péče o zdravotně postižené občany - jsem v polovině ledna podávala dvě žádosti. Do dnešního dne jsem nedostala žádné vyrozumění," říká například Lenka Hospudková z Českého Těšína.

"Kvůli reformě jsem přišla měsíčně o čtyři tisíce. Žiji s dcerkou sama, takže to jsou pro nás veliké peníze. Na úřadě mi nebyli schopni vůbec říct, kdy by se moje žádosti mohly vyřídit," upřesňuje Hospudková.

Podobnou zkušenost má Milena Prajznerová: "Rozhodnutí o přiznání příspěvku na mobilitu jsem sice dostala koncem února, ale peníze za leden a únor zatím na účet nedorazily," říká.

To, že lidé stále nedostali příspěvky na mobilitu, potvrdil Národní radě zdravotně postižených také Eduard Náplava z Kroměřížska. "Nezjistil jsem nikoho, kdo by za leden dostal příspěvek na mobilitu. Týká se to těch, co si nechávají posílat peníze složenkou," upřesňuje.

Dvě až tři složenky

Lidé z úřadů práce, zástupci zdravotně postižených i politici tak potvrzují, že část nového informačního systému za stovky milionů korun ani po dvou měsících nefunguje.

"Mohla jsem se osobně přesvědčit, že na úřadech práce nefunguje spisová služba. Úřední rozhodnutí se píšou v běžném Wordu místo v úhradovém systému. Nefunguje řada modulů nového softwaru, například moduly pro dávky hmotné nouze či k příspěvku na péči," říká poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

Podle Kohoutové se stále objevují i opačné případy, kdy lidé dostanou na jednu dávku dvě nebo tři složenky.

Lidé z úřadů práce, kterým ministerstvo hrozí za zveřejňování informací o nefunkčním systému vysokými sankcemi, potvrzují, že část údajů musí přepočítat ručně. Pořád přitom neví, zda jsou všechny údaje v systému správné a peníze dostávají ti správní lidé.

"Systém se sice zlepšuje, jde to ale pomalu a pořád je tam spousta chyb," přiznává jedna z pracovnic jihomoravského Úřadu práce.

Kritiku nezveřejňujte

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ale trvá na tom, že systém funguje správně a chyby jsou jenom nepatrné. Ministerstvo proto po společném jednání kritizovalo odboráře za to, že o potížích informují veřejnost.

"Přenesení diskuse do médií a předávání podkladů na jednání prostřednictvím tisku není způsob, kterým spolu jednají partneři," uvádí ministerstvo v prohlášení ze společného jednání, které zaslalo novinářům. Samotné fungování dávek v něm příliš neřešilo.

Na konci února měli podle ministerstva své peníze všichni potřební, úřady vyplatily 1 725 317 dávek v celkové výši 6 024 217 212 korun. Jakékoliv vážnější problémy ministerstvo odmítá.

"V posledních dnech se znovu objevily výtky na nefunkčnost systému. Více jak polovina připomínek ale není pravdivá," tvrdí mluvčí resortu Viktorie Plívová.

 

Právě se děje

Další zprávy