Levný roaming už chtějí i politici. Vodafone protestuje

Tereza Holanová Tereza Holanová, Věra Tůmová
29. 2. 2012 12:00
Europoslanci podpořili návrh Evropské komise, definitivní "ano" má padnout v dubnu
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brusel - Evropané jsou opět o krok blíž tomu, že je volání, psaní textových zpráv a přenos dat z jednoho státu Evropské unie do druhého vyjde levněji. S návrhy Evropské komise totiž souhlasí i europoslanci.

Výbor, který se cenami roamingu zabývá, dal ve středu nižším cenám zelenou. Návrh nyní musí projít pouze závěrečným hlasováním.

Nejvíce mají klesnout ceny v případě přenosu dat. Podle europoslanců by měl stažený MB do července 2014 stát maximálně 20 centů (zhruba pět korun).

Konec odírání zákazníka?

Parlament tak prosazuje ještě výraznější snížení než Evropská komise, která chce stanovit strop na 50 centů (12,50 koruny).

Méně mají lidé, kteří cestují po Unii, zaplatit i za textové zprávy. Zatímco nyní se cena SMS může vyšplhat až na 11 centů (2,8 Kč), poslanci prosazují limit 5 centů (1,25 Kč).

Minuta hovoru v rámci EU má stát 15 centů, prosazuje skupina europoslanců v čele s Angelikou Nieblerovou. "Je třeba skoncovat s vykořisťováním zákazníků. Současné poplatky, například za stahování dat, zcela neodpovídají skutečným nákladům," zdůrazňuje poslankyně.

Návrhy, které posvětil Výbor pro průmysl a energetiku, nyní musí schválit plenární zasedání Evropského parlamentu. To by se mělo uskutečnit v průběhu letošního dubna.

Zkrouhneme investice, hrozí Vodafone

Proti povinnému zlevnění se již postavila například skupina Vodafone.

Její šéf Vittorio Colao varuje, že pokud se regulace nezastaví, telefonní společnosti srazí plánované miliardové investice.

"Potřebuje Evropa spíše zaměstnanost, nebo snižovat ceny? S podobnými intervencemi by se mělo skoncovat," říká ředitel.

Evropská komisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová ovšem označila toto varování za blaf a odpověděla, že nižší ceny naopak umožní větší konkurenci a podpoří trh.

Odkazuje se na analýzy, podle nichž čtyřicet procent zákazníků používá svůj telefon méně, když vyjede za hranice. To podle ní v okamžiku zlevnění skončí.

Hranice nedávají smysl

Současné ceny roamingu mají dlouhodobě řadu kritiků, kteří vysoké poplatky v rámci EU navíc považují za neopodstatněné.

"Mnoho lidí nechápe, proč by hovor z Bruselu do Kolína nad Rýnem, které jsou vzdálené nějakých 200 kilometrů, měl stát více než stejný hovor z Kolína do Berlína, které jsou od sebe více než 500 km. A to jen proto, že se v prvním případě nachází mezi městy hranice," komentuje server EurActiv.

Ten také dodává, že argumenty ohledně přepínání na zahraniční sítě nejsou relevantní, protože velká část společností již operuje napříč celou Evropou.

Povinné stropy pro ceny roamingu byly poprvé nastavené v roce 2007. Do té doby operátoři na telefonování svých klientů ze zahraničí podle britského listu Telegraph vydělávali až o 200 procent více než v případě vnitrostátních hovorů.

V současné době rozdíl mezi cenami za minutu hovoru doma a z jiné země EU klesl na 75 procent. Kroesová přitom slibuje, že do roku 2015 budou ceny "téměř stejné".

 

Právě se děje

Další zprávy