Tůma bude radit Evropské komisi s reformou bankovnictví

ČTK ČTK, Věra Tůmová
29. 2. 2012 10:45
Tůma se ve výboru stane jediným zástupcem postkomunistické Evropy
Foto: Jan Langer

Praha - Bývalý guvernér České národní banky a někdejší kandidát na pražského primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma bude Evropské komisi radit s přípravou zvažované reformy unijního bankovnictví.

Komisař pro vnitřní trh Michel Barnier si ho vybral do svého týmu ekonomů, který má připravit podklady. Napsaly to středeční Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na týdeník Ekonom, který vyjde ve čtvrtek.

Jediný zástupce postsovětských zemí

"Naším úkolem bude podívat se na to, jakým způsobem se dnes vyvíjejí struktury bankovního sektoru, a eventuálně doporučit, co s tím může komise dělat," řekl Tůma týdeníku a nevyloučil ani situaci, že expertní tým žádné významnější změny nedoporučí.

Na první schůzce, která se uskuteční tento týden, se má ujasnit, co bude mít Tůma v devítičlenném týmu na starosti. Hlavní slovo podle HN dostane guvernér finské centrální banky Erkki Liikanen.

Dalšími členy se stali například šéf nadnárodního leteckého konsorcia EADS Louis Gallois nebo někdejší šéf skupiny Unicredit, Ital Alessandro Profumo. Tůma je jediným zástupcem postkomunistických zemí.

Ekonomové by měli svá doporučení předložit během půlroku. Tým se má scházet jednou za měsíc a mezitím budou jeho členové komunikovat na dálku.


 

Právě se děje

Další zprávy