S&P naplnila hrozby, poslala Řecko do řízeného bankrotu

Michal Žák Michal Žák, Karel Toman
28. 2. 2012 7:16
Oznámení přišlo jen pár hodin poté, co Němci schválili druhý záchranný balíček
Foto: Reuters

Londýn/Atény - Řecko je od pondělního večera oficiálně v řízeném bankrotu. Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) mu totiž přidělila známku SD neboli selective default. Hodnocení země z Peloponéského poloostrova tak přeřadila do kategorie "omezené" nebo "selektivní" platební neschopnosti.

Zpráva přišla jen pár hodin poté, co nezbytnou finanční pomoc v celkové výši 130 miliard eur posvětil německý parlament.

Hrozba pro dluhopisy

Podle agentur plyne rozhodnutí ratingové agentury z toho, že dohoda o "dobrovolném" odpisu podstatné hodnoty řeckých dluhopisů bude uplatněna i na ty investory, kteří se k ní nepřipojí.

Vláda v Aténách doufá, že k výměně dobrovolně přistoupí 85 až 90 procent věřitelů. Součástí zákona o výměně dluhopisů je ale doložka o společném postupu, která stanoví, že pokud se k výměně přihlásí dvě třetiny držitelů dluhopisů, budou ji muset přijmout i ostatní investoři.

Řecké ministerstvo financí na krok Standard & Poor's reagovalo uklidňujícím prohlášením, že na řecké banky tento krok nebude mít vliv, protože centrální banka se na něj připravila předem.

Úvěrovou známku Řecku už minulý týden snížila agentura Fitch, a to z CCC na C. Rovněž její analytici varovali, že v nejbližší době čekají u země "s vysokou pravděpodobností" stav technické platební neschopnosti.

Je otázkou, zda, u kolika a jak velkých věřitelů povede selektivní bankrot Řecka k výplatě pojistek proti úvěrovému selhání (CDS). To by totiž mohlo dostat pod tlak dluhopisy ostatních zemí periférie eurozóny.

Na druhou stranu Evropská centrální banka se v těchto dnech chystá zopakovat půlbilionovou injekci likvidity z loňského prosince, což by mělo zemím jako Itálie a Španělsko ulevit od nárůstu cen dluhopisů. Portugalsku se ale zatím podobná úleva vyhýbala.

Eurozóna v hledáčku agentur

Ratingové agentury mají na země eurozóny spadeno už delší dobu. K poslednímu výraznějšímu snížení ratingu došlo v polovině ledna, kdy S&P sáhla na hodnocení hned devíti zemím evropské měnové unie.

Fitch k podobnému kroku přistoupila před měsícem, kdy snížila rating pěti zemím eurozóny - Itálii, Španělsku, Belgii, Slovinsku a Kypru. Svůj krok agentura zdůvodnila zhoršením ekonomické situace v Evropě a zranitelností těchto zemí finančními otřesy.

 

Právě se děje

Další zprávy