V Raiffeisenbank slaví. Zvýšili vloni zisk o pětinu

ČTK ČTK
27. 2. 2012 11:15
Banka nedrží vůbec žádné dluhopisy Řecka a dalších rizikových zemí
Raiffeisenbank chce dále růst
Raiffeisenbank chce dále růst | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Rekordní výsledky zaznamenala vloni tuzemská Raiffeisenbank, která je pátou největší bankou v ČR. Vloni totiž zvýšila čistý zisk o 22 procent na 2,22 miliardy korun.

K růstu zisku přispěl pokles opravných položek, banku navíc netíží dluhopisy ohrožených zemí jako je například Řecko. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

"Rok 2011 byl pro nás rekordní, nikdy v historii jsme na tom nebyli lépe ve výši zisku, kapitálu či likvidity. K nárůstu zisku přispěl fakt, že nedržíme ani korunu v dluhopisech Řecka ani jiných ohrožených zemí, dále nám klesla tvorba opravných položek a přitom se nám dařilo růst v úvěrování i vkladech," uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.

Banka může bez problémů půjčovat

Raiffeisenbank podle něj bez potíží splňuje požadavky rakouských regulátorů na poměr úvěrů a vkladů, i proto chce letos pokračovat v růstu úvěrů podnikům i fyzickým osobám.

Celková aktiva banky stouply ke konci loňského roku meziročně o 9,2 procenta na 203,4 miliardy korun. Podle současné metodiky ČNB se tak Raiffeisenbank zařadila mezi velké tuzemské banky, když objem aktiv překonal 200miliardovou hranici.

Objem úvěrů bance meziročně vzrostl o 3,8 procenta na 158,5 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o 14,3 procenta na 143,9 miliardy Kč, k nárůstu vkladů došlo především na spořicích účtech.

 

 

Právě se děje

Další zprávy