Snižte důchody a zvedněte daně bohatým, radí experti

Petr Kučera Petr Kučera
21. 2. 2012 13:15
Průzkum mezi 2000 experty se zaměřil i na očekávaný kurz koruny a investiční doporučení
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Snížit státní výdaje především v sociální a důchodové oblasti, zvýšit daně u lidí s vyššími příjmy a vyloučit korupci z ekonomického dění.

To jsou hlavní doporučení z průzkumu, který uskutečnily společnosti Factum Invenio a Donath Business & Media mezi téměř 2000 tuzemskými analytiky, ekonomy, finančními experty a manažery.

Kvůli nezvyšování plánovaného deficitu státního rozpočtu v příštích třech letech by se podle nich měla vláda soustředit také na podporu rozvoje malých a středních podniků, aplikovaného výzkumu i výuky technických a přírodních oborů.

Změňme daně. Ale jak?

Dvě pětiny účastníků průzkumu by ministru financí navrhly snížení státních výdajů, především v sociální a důchodové oblasti.

Třetina zdůrazňuje i jiné kroky, a to především omezení korupce a zefektivnění státní správy, dále pak zprůhlednění státních zakázek a omezení výdajů napříč všemi resorty.

Změny v dani z příjmu vysokopříjmových skupin obyvatel, především jejich zvýšení, navrhly v průzkumu dvě pětiny účastníků. "Jelikož většina respondentů pochází z vyšších příjmových skupin, jde o náznak nebývalé státotvornosti," říká k tomu Michal Donath, ředitel agentury DBM.

Stejně velká část (40 procent) do svého návrhu začlenila změnu daně z přidané hodnoty. Z toho však polovina navrhla další zvýšení, druhá polovina naopak snížení.

Třetina odborníků navrhuje změnu danění právnických osob, ani zde však nejsou jednotní. Polovina z nich je pro zvýšení daně, polovina pro další snížení.

Eurozóna zatím přežije

Většina účastníků průzkumu věří, že eurozóna letošní rok přežije. Zhruba polovina dotázaných odborníků se domnívá, že zůstane zachována ve stávajícím rozsahu. Podle 36 procent respondentů ji letos opustí nejslabší ekonomiky.

"Bez ohledu na katastrofické informace v médiích stále ještě panuje velká důvěra v zachování jednotné evropské měny," zdůrazňuje Jan Herzmann ze společnosti Factum Invenio.

Koruna bez dramatických výkyvů

Méně jednoznačný je názor na stabilitu kurzu koruny vůči euru. Přesto však 88 procent respondentů očekává, že by koruna měla zůstat v desetiprocentním fluktuačním pásmu.

Dvě pětiny očekávají stabilitu kurzu koruny, čtvrtina předpokládá spíše posílení a čtvrtina spíše oslabení kurzu koruny.

Kam investovat

Finanční a ekonomičtí odborníci v průzkumu také doporučili, jak by občané měli optimálně zhodnotit šestiletou investici v objemu půl milionu korun.

Podle převládajícího názoru by měl konzervativní investor dát zhruba čtvrtinu svých investic na termínovaný vklad. Další významné typy investic pro něj jsou nákup pozemku či nemovitosti a nákup dluhopisů obchodovatelných na české burze nebo investičního fondu v ČR.

Investor, který je ochoten více riskovat, by se měl zaměřit na nákup akcií především tam, kde je vysoký potenciál růstu (s nulovým dividendovým výnosem), dále investovat do podnikání a investičních fondů v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy