Na účtech penzijních fondů je už přes 232 miliard korun

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
20. 2. 2012 15:05
Na penzi si ve fondech spoří už více jak 70 procent ekonomicky aktivních obyvatel
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tuzemským penzijním fondům loni mírně klesl zisk na 4,55 miliardy korun z předloňských 4,57 miliardy korun.

Na penzi si na konci minulého roku spořilo téměř 4,6 milionu lidí, což je o 3900 více než na konci roku 2010. Informovala o tom Asociace penzijních fondů.

Na penzi si tak ve fondech spoří už více jak 70 procent ekonomicky aktivních obyvatel v České republice.

Ke konci loňského roku bylo na účtech účastníků penzijního připojištění přes 232 miliard korun, což je o 16 miliard více než o rok předtím.

Do akcií jde jen necelé procento

Na konzervativní investiční strategii penzijních fondů se ani vloni nic nezměnilo. Penzijní fondy musí ze zákona garantovat kladný výnos s ročním horizontem investování. I loňské výnosy by tedy měly atakovat hranici maximálně tří procent.

Nejvíce prostředků tak bylo loni umístěno v dluhopisech, a to 86,7 procenta proti 84 procentům o rok dřív. Na termínovaných vkladech a účtech bylo 7,8 procenta spravovaných prostředků proti 7,6 procenta v roce 2010. Do akcií směřovalo 0,4 procenta, o rok dřív to bylo 0,8 procenta.

Větší výnosy by klientům penzijních fondů měla přinést penzijní reforma. I po ní budou muset penzijní společnosti v takzvaném třetím pilíři nabídnout povinný fond s konzervativní strategií, současně s ním ale do nabídky budou moci zařadit i fondy se ziskovější (a tedy rizikovější) strategií.

420 korun je málo

Lidé se mohou prostřednictví penzijních fondů připojistit za finanční podpory státu od roku 1994. Na trhu zůstalo deset fondů z původních 44.

Průměrná výše měsíční úložky do penzijního fondu se pohybuje kolem 420 korun. Podle odborníků je to nedostatečné.

I proto důchodová reforma od roku 2013 změní i pravidla pro čerpání státního příspěvku. Nově na něj dosáhnou jen lidé, kteří si budou měsíčně ukládat alespoň 300 korun (nyní je minimem stokoruna měsíčně). Změna má lidi motivovat k vyšším úsporám.

 

Právě se děje

Další zprávy