Inspirace pro Drábka? Pro nefunkční systém padl ředitel

ČTK ČTK
20. 2. 2012 14:27
Práci daňových úřadů na Slovensku paralyzovaly problémy s novým informačním systémem
Foto: Thinkstock

Bratislava - Práci daňových úřadů na Slovensku paralyzovaly problémy s novým informačním systémem. Projevilo se to například ve zdržení při vyplácení daňových přeplatků firmám, protože zaměstnanci úřadů je musejí počítat ručně.

Ministr financí Ivan Mikloš slíbil odstranění problémů do konce tohoto týdne, přičemž kvůli potížím odvolal z funkce šéfa finanční správy Igora Krnáče.

Do finanční správy se letos sloučily daňové a celní úřady. Nová instituce se rozhodla ukončit spolupráci s dosavadním dodavatelem informačních systémů a nasadit jiné programové vybavení, které by umožnilo sjednotit výběr daní, cel a povinných odvodů.

Pracovníci daňových úřadů ale nedávno upozornili, že systém řádně nefunguje. Při následné kontrole vyšlo najevo, že daňové přeplatky úředníci musejí počítat ručně a navíc si prý nemohou ověřit, zda firmy na vrácení daně mají skutečně nárok.

"Problémy jsou větší, než musely být. Došlo k nezvládnutí náročných úloh ze strany vedení finanční správy," uvedl dnes Mikloš k rozhodnutí odvolat Krnáče. Dodal, že k problémům přispěl i původní dodavatel informačních systémů, firma Novitech, který prý nepomohl k přechodu na nové programové vybavení.

Dlouho byla ve hře jiná firma

Novitech se brání kritice a zveřejnil svou korespondenci s úřady, podle které na hrozící kolaps práce daňových úřadů upozorňoval už loni. Společnost, která byla dlouhá léta dodavatelem informačních systémů pro daňové úřady, také připravovala nový informační systém na jednotný výběr daní, cel a odvodů.

Jeden z vedoucích pracovníků finanční správy Miroslav Mikulčík ale nakonec rozhodl o nasazení jiného systému. Podle médií se na přípravě tohoto počítačového programu podílela také jemu blízká firma.

Mikulčík se loni ještě jako šéf daňového ředitelství kvůli svým kontroverzním rozhodnutím málem postaral o demisi premiérky Ivety Radičové, která požadovala jeho odchod z čela instituce.

Mikloš, stranický kolega Radičové, šéfa daňového ředitelství ale odvolat odmítl. Po vyhrocení situace Mikulčík nakonec sám odstoupil. V čele daňového ředitelství ho nahradil právě Krnáč, který vedl také finanční správu po sloučení daňových a celních úřadů do jedné instituce.

O post přijde další člověk

Ministr financí Mikloš slíbil, že problémy v činnosti daňových úřadů se podaří odstranit v příštích dnech. "Nový informační systém byl o víkendu rozběhnutý v Bratislavě, nejpozději do týdne by měl být rozběhnutý i na ostatních daňových úřadech na celém Slovensku," řekl Mikloš novinářům.

Finanční správu povede bývalá šéfka celního ředitelství a někdejší ministryně privatizace Mária Machová. Kromě Krnáče o funkci podle Mikloše přijde i Mikulčík, který stojí v čele centra finančních operací, jež má ve finanční správě na starosti mj. zpracování daňových přiznání a daní.

Rovněž v Česku se zavádění informačních systémů na úřady neobešlo bez problémů. Odboráři z úřadů práce v Ostravě a Litoměřicích v lednu poukázali na to, že nový systém vyplácení dávek nebyl dobře připraven a že nefunguje.

Minulý týden se komise odborů, ministerstva práce a úřadu práce dohodla na dalším školení úředníků i na konkrétní úpravě počítačových programů.

 

Právě se děje

Další zprávy