Zájemce o zkrachovalý Kovopol nabízí 22 milionů

ČTK ČTK
17. 2. 2012 13:30
Insolvenční správce se snaží prodat strojírny již dva roky, nikdo zatím nenabídl dost peněz
Foto: Aktuálně.cz

Police nad Metují - O zkrachovalé strojírny Kovopol má zájem podnikatel Jiří Parák. Za podnik z Police nad Metují nabízí 22 milionů korun. Informovala o tom ČTK, které zprávu sdělil insolvenční správce Kovopolu Jiří Jakoubek.

Parák je podle Jakoubka také jediným zájemcem o Kovopol. V areálu podniku už nyní působí jako nájemce, momentálně tu provozuje kalírnu.

Svoji nabídku odkupu zaslal i insolvenčnímu soudu. "Naším podnikatelským záměrem je další rozvoj podniku ve stávající výrobě a její rozšíření o další aktivity související se strojírenskou výrobou s možností navýšení pracovních míst," uvádí Parák.

Prodej zatím nevycházel

Insolvenční správce se pokoušel prodat Kovopol v uplynulých dvou letech několikrát a při třech výběrových řízeních klesla vyhlášená minimální cena z původních 30 milionů korun na 27 a 24 milionů korun.

V rámci jednotlivých řízení se žádný zájemce neozval, někteří ovšem podali nabídky později. Před Parákem chtěla Kovopol loni koupit polická společnost Hauk. Její nabídku ve výši 16 milionů korun však zajištění věřitelé odmítli jako nízkou. Bez toho, aby nabídla konkrétní cenu, reagovala také firma Arancione copo z Náchoda.

Aktuální výběrové řízení by se mělo konat v polovině března.

Zakázek je dost

Kovopol má přibližně sedmdesát zaměstnanců. Zaměřuje se na výrobu forem pro lisovny, zejména pro automobilový průmysl. Druhou výrobní náplní je produkce automatických strojů na výrobu hřebíků.

"Kapacita v nástrojárně je na první pololetí plně zajištěna, některé zakázky jsme museli i odmítnout," řekl Jakoubek. Běží také výroba strojů na hřebíky. Podnik aktuálně čeká, jak dopadne tendr na dodávku náhradních dílů pro hřebíkovací automaty do Ruska.

Kovopol není jediný podnik, který se dostal v uplynulých letech do insolvence:

Kovopol je v konkurzu od listopadu 2009. Má přes 220 věřitelů, kteří po něm požadují přibližně 200 milionů korun. Návrh podali na jaře 2009 zaměstnanci, kterým firma od prosince 2008 dlužila výplaty. Firma se krátce na to do insolvence sama přihlásila.

 

Právě se děje

Další zprávy