Vnitro se chystá na Drábka, vybral si firmy bez smlouvy

Tomáš Fránek
17. 2. 2012 5:00
Systém na výplatu sociálních dávek budují jiné společnosti, než předpokládá dohoda
Zakázku na nový počítačový systém provázejí problémy a nejasnosti.
Zakázku na nový počítačový systém provázejí problémy a nejasnosti. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí při dodávce nového a stále ne úplně funkčního systému na výplatu sociálních dávek obešlo další státní úřad, kterým je ministerstvo vnitra.

Práci na problémovém systému, jehož přesnou cenu úřad vedený Jaromírem Drábkem stále neřekl, totiž dostaly bez výběrového řízení úplně jiné dodavatelské firmy, než které jsou uvedeny v takzvané rámcové smlouvě. Tu se společností Fujitsu podepsal v roce 2008 exministr vnitra Ivan Langer.

Rámcová smlouva s Fujitsu se týká dodávek legálních programů Microsoft pro státní správu. Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že právě připojení k této smlouvě mu umožnilo nevyhlašovat výběrové řízení (v případě informačního systému pro výplatu dávek na úřadech práce) a šetřit tak státu peníze.

Místo pěti deset jiných

Součástí rámcové smlouvy mezi ministerstvem vnitra a Fujitsu z roku 2008 jsou však i dodavatelské firmy, které se na jejím plnění mají podílet.

Drábkův systém přitom nyní budují úplně jiné společnosti, které v dohodě zmíněny nejsou. Není u nich jasné, na základě jakých kritérií a cenových nabídek byly vybrány.

Ve čtyři roky staré smlouvě je uvedeno pět společností. Žádná z nich ale nepatří mezi deset firem, které nyní pro resort práce a sociálních věcí pracují.

Tito subdodavatelé přitom systém pro Drábkovo ministerstvo budují bez vědomí ministerstva vnitra.

"Nedisponovali jsme žádnou informací, že by společnost Fujitsu hodlala využít pro plnění smlouvy s ministerstvem práce a sociálních věcí jakéhokoliv jiného subdodavatele než uvedené v rámcové smlouvě z roku 2008," říká mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Podle něj už experti ministerstva analyzují dostupné informace. "Zároveň byl zahájen podrobný audit zmíněné rámcové smlouvy včetně všech jejích dodatků," dodává Novák.

Drábkův úřad se k výběru subdodavatelů, vše je podle něj záležitostí společnosti Fujitsu. "Způsob, jakým byli vybráni subdodavatelé našeho dodavatele, je jeho interní záležitostí a my nejsme oprávněni tyto jejich interní záležitosti komentovat," uvedla minulý týden mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Tento týden nicméně náměstek Šiška v České televizi uvedl, že požádal společnost Fujitsu, aby zveřejnila a zpřístupnila majetkové vazby na všechny dodavatele a subdodavatele.

Smlouvy a práce na novém systému sociálních dávek, u kterého ani po měsíci a půl stále nefungují některé jeho části, už prověřují i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Úřad na ochranu osobních údajů.

Zveřejněte vše!

Způsob, jak firmy získaly zakázky ohledně nového systému pro výplatu dávek, ostře kritizuje nejen opozice, ale také vládní poslanci, podle nichž systém stále nefunguje tak, jak by měl.

"Ministerstvo sice některé ze smluv zveřejnilo, seznam ale není kompletní a chybí dodatky a smlouvy se subdodavateli. Budeme proto nadále žádat kompletní rozkrytí vlastnické struktury těchto firem a vazeb na úrovni subdodavatelů," uvedla poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

Ve dvou případech dodavatelských firem existuje nebo existovalo propojení na politiky.

Vazby na ministra Drábka i na jeho náměstka Jaromíra Šišku jsou u firmy Vítkovice IT Solution. Další firma ze skupiny Vítkovice Machinery Group - Vítkovice, a. s. - totiž koupila společnost iDTAX. V ní měla podíl jak společnost Cone Advise, kterou vlastní dodnes náměstek Šiška, tak také samotný ministr Drábek. V iDTAX byl společníkem Šišky a Drábka Radim Juchelka, nyní ředitel společnosti Vítkovice IT Solution.

Ve společnosti Skill je společníkem otec poslankyně Kristýny Kočí.

"Nezajímá mne, jestli vlastníkem je dědeček nebo strýček Kristýny Kočí," reagoval Drábek. "Mne zajímá, že je to renomovaná firma na trhu informatiky České republiky a plní své závazky. Totéž se týká dalšího subdodavatele, firmy Vítkovice IT Solutions. Odmítám spekulace o personálních vazbách, ať už mých, nebo mých náměstků," dodává. (Nejnovější vyjádření Jaromíra Drábka čtěte v jeho blogu na Aktuálně.cz)

Vedení ministerstva práce a sociálních věcí přitom původně nechtělo subdodavatele zveřejnit, učinilo tak až později pod tlakem situace. Ministr Drábek také zpočátku říkal, že firmy získaly zakázky v řádném výběrovém řízení.

Na webu úřadu jsou nyní zveřejněny smlouvy o dodání systému zaměstnanosti, hmotné nouze, sociálních služeb a zdravotně postižených. Všechny tyto smlouvy však ministerstvo podepsalo jeden až dva dny před 1. lednem 2012, tedy jenom těsně před ostrým startem systému. Smlouvy nejsou kompletní, chybí v nich řada dodatků.

Mluvčí ministerstva Viktorie Plívová vysvětluje datum podepsání smluv tím, že jde o licenční smlouvy podle autorského zákona. "Nejdůležitější skutečností je, aby nabyvatel, tedy ministerstvo, byl zcela legálně oprávněn využívat aplikace k potřebnému datu, tedy od 1. ledna 2012," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy