Inflace je vyšší, než se čekalo. Reálná mzda klesne

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
16. 2. 2012 11:20
Ceny stouply nejvíce za poslední čtyři roky, hlavně kvůli zvýšení DPH
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Meziroční míra inflace v Česku v lednu zrychlila růst na 3,5 procenta oproti prosincovým 2,4 procenta.

Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny stouply o 1,8 procenta, a to hlavně kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty a nárůstu cen bydlení.

Uvedl to Český statistický úřad. Analytici odhadovali nižší meziroční růst.

"Inflace je nyní nejvyšší za poslední tři roky, vyšší meziroční míru jsme naposledy viděli v prosinci 2008. Meziměsíční nárůst cen je nejvyšší dokonce od ledna 2008," připomíná analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.

"Lednová inflace nás utvrzuje v názoru, že Česká národní banka ponechá úrokové sazby po celý letošní rok beze změny," očekává analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Zdražení až o třetinu

Statistici zaznamenali zrychlení inflace především v oblasti potravin a nealkoholických nápojů, bydlení, zdraví, dopravy, stravování a ubytování.

Například ceny chleba meziročně stouply o 16,2 procenta, běžného pečiva o 18,9 procenta, masa o 7,3 procenta, vajec o 26,3 procenta, cukru o 32,7 procenta, kakaa o 17,9 procenta a kávy o 33,6 procenta.

Ceny zemního plynu vzrostly o 25,1 procenta, vodného o 11,8 procenta, stočného o 10,1 procenta a tepla o 6,8 procenta. Čisté nájemné bylo vyšší o 5,7 procenta, z toho regulované o 13,8 procenta a tržní o 1,9 procenta. Ceny elektřiny se zvýšily o 4,2 procenta.

V oblasti zdraví stouply zejména ceny léků a jejich doplatků. Rostly také ceny dopravních služeb. Ceny pohonných hmot byly meziročně vyšší o 7,4 procenta. Růst cen stravovacích služeb zrychlil na 3,4 procenta, z toho v závodních a školních jídelnách o šest procent.

Naopak nižší než loni byly ceny oděvů (o 4,8 procenta) či přístrojů a spotřebičů pro domácnost (o 4,2 procenta).

Mírně klesly také ceny nábytku, bytového vybavení, koberců a bytového textilu. Pokračoval i pokles cen audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat, stejně jako mobilních telefonů.

Hlavně kvůli DPH

"Spotřebitelská inflace se v lednu zvýšila nečekaně prudce. Trh očekával růst jen o tři procenta meziročně a o 1,4 procenta meziměsíčně, my dokonce jen o 2,9 %, respektive 1,2 %," připomíná analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Za lednovým nárůstem podle něj stálo zejména zvýšení spodní sazby DPH na 14 %, zvýšení spotřebních daní a růst regulovaných cen, především nájmů a energií. Největší meziměsíční růst tak byl zaznamenán v sektorech bydlení a energie a potravin.

"V tomto roce očekáváme průměrný růst spotřebitelských cen o 2,6 procenta," dodává Franče.

"Zatímco v předchozích letech byl růst cen velmi umírněný, tento rok bude inflace kvůli daňovým úpravám na vyšších hodnotách," říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Připomeňte si náš novoroční přehled:

Poptávkové inflační tlaky však podle něj v domácí ekonomice nyní téměř neexistují. Reálné mzdy u většiny domácností stagnují, nebo dokonce klesají, což vede k nižší kupní síle obyvatel. To se nejvíce promítá na spotřebním zboží, kde u domácností rostou tendence oddalovat spotřebu do budoucna na úkor současnosti.

Ceny rostou rychleji než platy

"Ceny rostou rychleji, než letos porostou platy zaměstnanců, a tak jejich reálná mzda poklesne," konstatuje analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Výrazný byl růst cen energií - tedy elektřiny a plynu, které meziročně vzrostly o 5,5 %. Ve spojení se silnými mrazy, které panovaly na konci měsíce, to lidé nepříjemně pocítí na svých platbách za bydlení.

"Hlavně na malých městech a vesnicích to je opět impuls k tomu, změnit druh vytápění a vrátit se k tuhým palivům, která jsou cenově výhodnější," domnívá se Kozub.

Také podle analytika ČSOB Petra Dufka potvrdila lednová inflace očekávání, že letos poprvé od recese z přelomu let 1998 a 1999 reálně klesnou mzdy. Předpokládá, že nad třemi procenty se inflace udrží po celý letošní rok.

Čtěte také:
Ve střední Evropě trpí recesí jen Česko, říká mapa
Porosteme méně, než jsme čekali. Kalousek mírní odhad

 

Právě se děje

Další zprávy