Ve střední Evropě trpí recesí jen Česko, říká mapa

Petr Holub
15. 2. 2012 13:14
Recese zasáhla už třetinu Evropské unie, ve druhém pololetí zpomalilo i Česko
Českou ekonomiku táhne hlavně automobilový průmysl
Českou ekonomiku táhne hlavně automobilový průmysl | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nejnovější odhady statistiků ukazují, že ekonomika zpomalila v deseti zemích Evropské unie včetně České republiky.

Kritériem pro recesi je pokles hrubého domácího produktu (HDP) ve dvou čtvrtletích po sobě. Podle očekávání ho splnily čtyři středomořské země v čele Itálií, kterou nejvíc postihla dluhová krize, společně s Irskem, které má stejné problémy. Jen těsně se takovému označení vyhnula španělská ekonomika.

Hospodářské výkony se zároveň snižují v dalších pěti zemích, které mají jedno společné. Jde vesměs o ekonomiky založené na exportu. Jejich prototypem je Nizozemsko a s výjimkou Slovinska všechny přímo sousedí s Německem.

V případě Belgie a Česka je však ekonomické zpomalení velmi mírné a dosud nejde vyloučit, že statistici v některé z příštích revizí HDP zjistí, že tyto země zažily v druhém pololetí 2011 pouze stagnaci.

Nakonec v žádné evropské zemi nedošlo k propadu, jaký zažil starý kontinent po pádu banky Lehman Brothers v letech 2008 a 2009. Největší mezičtvrtletní zpomalení o 1,3 procenta zažilo koncem minulého roku Portugalsko, před třemi lety zpomalily ekonomiky některých zemí dvouciferným tempem.

Německý motor vynechává

Recese se blíží k dalším sedmi zemím, jejichž ekonomiky snížily výkon zatím jen ve čtvrtém čtvrtletí 2011. Vedle Velké Británie skončil růst především v Německu a Rakousku.

Zatímco Britové se potýkají s vlastním rozpočtovým schodkem, Němci trpí dluhovou krizí eurozóny, která v nejvíce postižených zemích snižuje poptávku po německých výrobcích. Vyšší odbyt na trzích v Asii a Americe už nedokáže vyrovnat výpadky ve Španělsku, Řecku a Itálii.

Všechny exportní ekonomiky napojené na německý export přitom nezpomalují. Konkrétně Polsko, Slovensko, Maďarsko a Bulharsko rostly i na konci minulého roku slušným tempem.

Kromě nich udržely ekonomický růst už jen tři významnější země s vysokou domácí spotřebou, které zatím nemusí kvůli dluhům tolik spořit, konkrétně Francie, Švédsko a Finsko.

 

Právě se děje

Další zprávy