Která města jsou nejdražší na světě? Nový žebříček

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 2. 2012 15:40
Vysledky průzkumu Worldwide Cost of Living časopisu Economist
Curych - ilustrační foto.
Curych - ilustrační foto. | Foto: Jaroslav Jiřička

Londýn - Nejdražší město světa se nachází v Evropě. V současné době je jím švýcarský Curych. Vyplývá to z průzkumu "Worldwide Cost of Living", který dvakrát ročně vydává časopis Economist.

Žebříček řadí města podle nákladů, které tamní obyvatelé musí vynaložit na život na daném místě.

Že bydlení ve Švýcarsku stojí hodně, potvrzuje i skutečnost, že další tamní město - Ženeva - se umístilo hned na třetím místě. Druhé místo obsadilo japonské Tokio, které loni žebříček vedlo.

K poměřování slouží takzvaný světový index životních nákladů (WCOL Index), který porovnává ceny zboží a služeb s určitou základní hodnotou, která činí 100 procent. V tomto případě jsou stům procentům rovné ceny v New Yorku. Jak tedy z tabulky vyplývá, v Curychu vyjde život o 70 procent dráže.

Draho je kvůli silné měně

"Jak v Japonsku, tak ve Švýcarsku došlo v posledních letech k výraznému posílení měny, což vedlo k relativnímu zvýšení cen," vysvětlují autoři výzkumu.

Připomínají zdražení, k němuž došlo během loňského léta. Ke švýcarskému franku a japonskému jenu se investoři uchylovali především v obavách před dalším vývojem v eurozóně.

Frank se na svůj vrchol dostal 10. srpna, kdy bylo možné nakoupit euro za 1,0451 franku. Enormní nárůst se zastavil až na podzim, poté, co Centrální banka Švýcarska stanovila kurzový strop vůči evropské měně, aby si země udržela konkurenceschopnost.

Podobná situace panovala v Japonsku, jehož měna navzdory masivnímu japonskému dluhu představuje pro investory záruku jistoty.

Inflace se na vysokých cenách v nejdražších městech světa projevila výrazně méně než zpevňování místních měn, zdůrazňuje Economist.

Vede Evropa

Do první desítky se dále dostala australská města Sydney a Melbourne. Ke zdražení v Austrálii přitom došlo z naprosto stejného důvodu jako v případě Švýcarska nebo Japonska.

Ačkoliv se australský dolar do výčtu nejbezpečnějších investic většinou nedostává, v minulém roce posílil natolik, že americká měna stála o polovinu méně než na konci roku 2010.

Relativně drahá zůstala také města v Německu (Frankfurt nad Mohanem) a ve Francii (Paříž). Mezi prvními deseti nechybí ani norské Oslo a Singapur. Do padesátky nejdražších měst se jich dostalo z Evropy dvanáct, z Asie sedm.

Economist představil také hitparádu nejlevnějších měst, kde figurují především destinace z indického subkontinentu a středního východu.

Jak časopis uvádí, při sestavování žebříčku autoři srovnali ceny přibližně 160 výrobků a služeb. Nechyběly potraviny, nápoje, oděvy, vybavení domácnosti, předměty osobní potřeby, výdaje na nájem a dopravu, poplatky za energie, vzdělání, ale i ceny za sport nebo kulturu.

 

Právě se děje

Další zprávy