Má vaše obec dluh? Teď si to snadno zjistíte na webu

ČTK ČTK, Věra Tůmová
19. 2. 2012 8:00
Kvůli zadlužení obce by se občané měli obracet na své zastupitele a starosty
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Údaje o hospodaření obcí České republiky si už nyní může prostudovat kdokoliv. Na svém webu je nově zveřejnilo ministerstvo financí. Údaje jsou aktuální k 31. prosinci 2010.

"Každý občan si tak může poprvé zjistit, jak je hodnoceno hospodaření jeho konkrétní obce. V případě, že ukazatele nebudou příznivé, je třeba se obracet na své zastupitele a vedení obcí," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministr je přesvědčen, že veřejná kontrola přispěje ke zlepšení hospodaření a pomůže předcházet případným „bankrotům" obcí.

Dvěma základními ukazateli, které ministerstvo sleduje, jsou podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům a celková, tedy běžná likvidita.

Podívejte se do nejzadluženějšího města v Česku:

První ukazatel vyjadřuje poměr zadlužení k celkovému majetku obce (podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům). Například pokud je v příslušné kolonce uveden údaj 2,3, znamená to, že poměr zadlužení k celkovému majetku obce je 2,3 procenta. Za rizikovou hodnotu je považován ukazatel 25 procent a víc.

Celková likvidita stanovuje poměr, kterým je obec schopna krýt své krátkodobé závazky. Porovnávají se především prostředky na bankovních účtech a hotovost s krátkodobými závazky. Pokud je tento ukazatel například 3,5, znamená to, že krátkodobé likvidní prostředky kryjí krátkodobé závazky třiapůlkrát. Za rizikovou hodnotu se považuje hodnota menší než 1.

Foto: usti.ji.cz
Čtěte také:
Daň z nemovitostí se blíží, stovka měst a obcí ji zvedá
Pojďte do nejzadluženějšího města Česka, to vše ztratí

"V aplikaci na webu ministerstva financí je třeba vyhledat konkrétní obec, nejde o seznam sídel seřazených například od relativně nejzadluženějších po ty nejméně zadlužené," říká mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

V případě hlavního města Prahy tak podle těchto informací podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům vyjadřovala hodnota 11,28. Na konci roku 2010 byl tedy poměr zadlužení k celkovému majetku hlavního města 11,28 procenta. Celková likvidita byla 2,14, k uvedenému datu tak krátkodobé likvidní prostředky Prahy kryly krátkodobé závazky města více než dvakrát.

V dluzích kvůli vodnímu ráji

V minulosti se v souvislosti s dluhy hovořilo mimo jiné o Bublavě na Sokolovsku, kterou dostala do problémů kontroverzní a nedokončená stavba aquaparku.

V případě Bublavy podle údajů na webu poměr zadlužení k celkovému majetku obce dosáhl koncem předloňského roku 26,64 procenta, a byl tedy nad uvedenou rizikovou hranicí. Celková likvidita byla 0,11, za rizikovou hodnotu lze podle Jakoba považovat hodnotu menší, než je jedna.

Překročení rizikových hodnot nemusí vždy ale podle ministra Miroslava Kalouska znamenat špatné hospodaření obce. "Například pokud si obec na konci roku vezme úvěr na předfinancování dotace, krátce se tím dostane do rizikového pásma. V dalším roce však dotací úvěr bez problému splatí. Proto je nutné posuzovat hospodaření každé obce individuálně," poznamenal.

 

Právě se děje

Další zprávy