Drábkův systém čeká další vyšetřování. Kvůli datům lidí

Tomáš Fránek
15. 2. 2012 11:50
Po antimonopolním úřadu bude systém prověřovat i Úřad pro ochranu osobních údajů
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nový systém vyplácení sociálních dávek, který zavedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, čeká další vyšetřování.

Data milionů lidí, kteří pobírají sociální dávky, jsou uložena na serverech soukromých firem. Na Úřad pro ochranu osobních údajů se kvůli tomu obrátil místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku Jan Bartošek.

Postup ministerstva, které se vzdalo kontroly nad daty lidí a převedlo je na servery Státní tiskárny cenin a společnosti ČD Telematika, podle Bartoška porušuje zákon.

Databáze ministerstva přitom spravují ekonomická, zdravotní a sociální data více než poloviny české populace.

"Je jasné, že z hlediska zákona je ministerstvo správcem osobních údajů a citlivých údajů vedených v nových agendových systémech. Jenže provoz nových agendových systémů a uložení osobních údajů v databázích je nyní pryč z ministerstva a úřadů práce. Tato data byla zpřístupněna bez řádného právního ošetření privátnímu subjektu, existuje tedy důvodná obava, že nejsou splněny požadavky," uvedl Bartošek.

Vše je v pořádku, tvrdí ministr

Na to, že ministerstvo přeneslo data lidí ze svých zabezpečených serverů do soukromých rukou, upozornili už ve své lednové analýze informatici úřadů práce. "Bezpečnost dat je značně snížena už z hlediska volby umístění datových center do jednoho místa na pár kilometrů čtverečních," napsali IT experti.

Data z nových aplikací se nacházejí v cloudu spravovaném externí firmou. "V daném okamžiku nikdo tedy přesně neví, kde data přesně jsou a jak je o ně pečováno. Žádáme o právní prověření možnosti, zda lze data občanů svěřit do péče externí firmě. Občané totiž dávají souhlas pro zpracování a uchovávání svých dat orgánům státu," uvedli.

Ministerstvo tvrdí, že je vše v pořádku. Také dodavatel celého systému, společnost Fujitsu, zveřejnil prohlášení, podle kterého jsou data lidí v bezpečí.

Bez řádné soutěže

Nový počítačový systém už čelí také vyšetřování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten prověřuje, jakým způsobem se dostaly firmy k práci pro ministerstvo. Žádné výběrové řízení totiž vypsáno nebylo.

Smlouvy byly uzavírány na základě rámcové dohody se společností Fujitsu, která ale se systémem sociálních dávek nijak nesouvisí a je pouze o užívání oficiálních produktů společnosti Microsoft ve státní správě. Antimonopolní úřad přitom slibuje, že bude při prověřování smluv postupovat rychle.

Ministr Drábek ve středu před poslanci opět pozměnil svoje vyjádření. V lednu tvrdil, že je vše v pořádku, později pod tlakem faktů i svědectví lidí z úřadu práce připustil menší chyby a odvolal některé šéfy úřadů. Nyní tvrdí, že v březnu bude systém fungovat bez problémů. Poprvé připustil, že odstoupí, pokud nastanou závažnější problémy (podrobněji zde).

Potíže s výplatou dávek kritizovali poslanci opozice i koalice. "Nechci čekat do března. Chci výsledky hned," uvedl místopředseda výboru Miroslav Jeník (ODS). Podle Lenky Kohoutové (ODS) například jeden klient dostal čtyři složenky na výplatu stejné dávky. Když šel tři vrátit, na úřadu práce prý o chybě vůbec nevěděli.

 

Právě se děje

Další zprávy