Český HDP vloni vzrostl o 1,7 procenta

Ekonomika Ekonomika, Věra Tůmová
15. 2. 2012 9:55
Ekonomika sice meziročně vzrosta, kvůli poklesu ve dvou kvartálech jsme ale v recesi
Foto: Karel Toman

Praha - Hrubý domácí produkt (HDP) v Česku vzrostl v posledním čtvrtletí roku 2011 meziročně o půl procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Ve srovnání s třetím kvartálem loňského roku naopak HDP klesl o 0,3 procenta. Podle statistiků HDP očištěný o cenové vlivy a sezónnost celkově za rok 2011 vrostl o 1,7 procenta. Během roku 2011 se ale tempo jeho růstu postupně zpomalovalo.

„O meziroční růst a zmírnění mezičtvrtletního snížení HDP se v minulém čtvrtletí zasloužil pouze vývoj jeho druhé složky - daní z produktů, zejména spotřební daně z tabákových výrobků," uvádí ČSÚ.  Tato složka podle statistiků meziročně výrazně vzrostla vlivem předzásobení v souvislosti se změnou sazeb k 1. lednu 2012.

Ekonomice pomáhal zahraniční obchod

Vývoj poptávky byl podle statistiků ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 obdobný jako v předchozích kvartálech. Opětovně také rostl vývoz než dovoz zboží a služeb. Přebytek zahraničního obchodu tak byl stále ještě schopen vyrovnávat postupně klesající domácí výdaje a zabezpečovat růst úhrnné poptávky.

„Tahounem ekonomiky byl po celý rok zpracovatelský průmysl, přestože i zde se meziroční přírůstky během roku snižovaly. Stabilně nadprůměrné výsledky zaznamenalo také odvětví dopravy a skladování, naopak výrazně klesla ekonomická výkonnost stavebnictví," uvádí ČSÚ.

Trend výdajů byl podle statistik během loňského roku relativně stabilní. Postupně ale oslabovala domácí konečná spotřeba. Růst celkové poptávky tak podle ČSÚ zabezpečoval pouze pozitivní vývoj v zahraničním obchodě.

Na značném snížení tvorby fixního kapitálu se promítl postupně prohlubující se propad investičního chování a aktivit nejen podnikatelů, ale i vládních institucí.

Částečně poklesly také výdaje sektoru vládních institucí. Spotřeba domácností zůstala po dílčím zotavení v posledním čtvrtletí přibližně na úrovni předchozího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy