Osobní zkušenost s korupcí mají dvě třetiny manažerů

ČTK ČTK
14. 2. 2012 18:30
Ukázal to průzkum mezi 204 tuzemskými manažery

Praha - Až dvě třetiny manažerů se domnívají, že česká společnost nedokáže fungovat bez korupce. Stejný podíl manažerů s ní má osobní zkušenosti.

Vyplývá to z průzkumu mezi 204 tuzemskými manažery, který koncem loňského roku uskutečnila agentura Ipsos pro Českou manažerskou asociaci a Svaz průmyslu a dopravy. Většina dotázaných byli finalisté soutěže Manažer roku.

"Značná část manažerů nevidí zatím výrazné změny v oblasti korupce a jejím potírání. Je ale faktem, že boj s korupcí je během na dlouhou trať a efekty se projeví v praxi až za delší dobu," uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Sebelepší zákony nestačí

Důležitá je podle něj dobrá legislativa a průhledné zákonodárství. Sebelepší legislativa ale sama nepotře korupci. "Je k tomu potřeba vůle, která dokáže prosadit vymahatelnost práva, reformu státního zastupitelství a která dořeší velké korupční případy v této zemi až po odsouzení viníků," dodal.

Pětina manažerů je dokonce přesvědčena o tom, že společnost "rozhodně nebude fungovat bez korupce". Necelá polovina uvedla, že Česko "spíše nedokáže fungovat bez korupce".

Skeptičtí úředníci

Nejvíce skeptických hlasů, že se ČR rozhodně nezbaví korupce, zaznívá od manažerů z institucí a státní správy (29 procent). Proti tomu ve službách tento názor zastává necelá pětina dotázaných a ve výrobních podnicích 14 procent z nich.

Pouze menší část manažerů (35 procent) míní, že se česká společnost v té či oné míře dokáže vypořádat s korupcí. Zhruba čtvrtina manažerů soudí, že ČR "spíše dokáže fungovat bez korupce". Jen necelá desetina manažerů je optimistická a dokáže si představit Česko fungující bez korupce.

Čtvrtina má více zkušeností

Osobní zkušeností s korupcí přiznaly dvě třetiny manažerů. Z toho více jak čtvrtina se s korupcí setkala vícekrát. Polovina respondentů uvedla, že se s korupcí setkala ojediněle. Naproti tomu více než čtvrtina manažerů (28 procent) se s korupčním jednáním nesetkala a pět procent respondentů odmítlo odpovědět.

Z hlediska předmětu činnosti je korupční prostředí rozšířenější ve službách, kde 37 procent respondentů uvedlo, že se s korupcí setkalo vícekrát. Následují instituce a státní správa (26 procent). Ve výrobních podnicích se s korupčním jednáním setkala vícekrát pětina manažerů (22 procent).

Náznaků protikorupčních řešení vzniká řada a množství opatření se zvyšuje. "Pokud ovšem politická sféra jednoznačně neukáže ochotu otevřít velké kauzy, nesetká se její snaha v očích byznysu a občanů s pochopením," upozornil prezident České manažerské asociace Pavel Kafka.

Vláda prý ušetřila desítky miliard

Protikorupční opatření, která vláda přijala, přinášejí podle "konzervativního odhadu" premiéra Petra Nečase (ODS) veřejným rozpočtům úspory desítek miliard korun.

Nečas to uvedl na úterní tiskové konferenci, kde vicepremiérka Karolína Peake (VV), odpovědná za boj s korupcí, vypočítala, že z 84 bodů protikorupční strategie jich už vládou prošlo 40 a desítka opatření, včetně významné novely zákona o veřejných zakázkách, už vstoupila v život.

 

Právě se děje

Další zprávy