Americe hrozí další bublina. Rostou studentské dluhy

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 2. 2012 18:33
Objem studentských úvěrů se za poslední rok zdesetinásobil, varují experti
Foto: Ondřej Besperát

Washington - Na americkém trhu bují další bublina. Po enormním hypotečním boomu hrozí totéž v případě studentských půjček, varují experti ze Spojených států.

"Stále více amerických studentů se prohýbá pod váhou přibývajících půjček a propad by se velmi mohl podobat hypoteční krizi," říkají odborníci podle serveru U.S.News.

Celkový objem studentských půjček v posledním roce poprvé přesáhl bilion dolarů (18,68 bilionu Kč). K vysokému nárůstu přitom došlo právě loni - ještě v roce 2010 se hodnota studentských úvěrů pohybovala "pouze" na hranici 100 miliard dolarů, to znamená na desetině loňské částky.

Větší dluh než na kreditkách

Podle studie "Student Loan Debt Bomb:America's Next Mortgage-Style Economic Crisis" Američané aktuálně dluží v rámci studentských úvěrů více než na kreditních kartách. "Vzhledem k tomu, že jsou půjčky rozprostřeny mezi mnohem méně lidí, než je tomu v případě úvěrových karet, je dluhové břemeno, které připadá na jednotlivce,výrazně vyšší," uvádí zpráva.

"Objevuje se stále více náznaků, že studentské půjčky vyvolají další vlnu problémů," zdůrazňuje úvěrový analytik Andrew Jennings.

Neschopnost splácet totiž neznamená pouze zhoršení sociální situace dlužníků, ale také trable pro věřitele. "Pokud dlužník přestane splácet hypotéku, může mu banka vzít dům.  Co ale se studenty?," zmiňuje jeden z amerických komentátorů.

První známky možného zpomalení na trhu studentských úvěrů hlásí například americká asociace NACBA. Ta sdružuje advokáty, kteří chrání bankrotující jedince. Osmdesát procent těchto právníků hlásí, že množství zadlužených studentů, kteří hledají pomoc, roste. V roce 2011 míra úvěrového selhání podle amerického ministerstva školství činila 8,8 procenta.

Problém najít práci

Jak uvádí U.S.News, půjčky na studium si neberou pouze samotní studenti, ale také jejich rodiče. Ti buď dluží celou částku, nebo ji spolufinancují.

"Do roku 2007 nebylo problém sehnat práci, takže jsme neměli jediný důvod pochybovat, že naše děti zvládnou najít místo a pomohou nám půjčku splatit," komentuje americký veterán, který se podílel na spolufinancování půjčky pro svého syna.

Ten má nyní 35 let, stále žije s rodiči, neboť jinak by byl bez domova. Splácet přestal zvládat už v roce 2009, v současné době užívá antidepresiva a marně se snaží najít zaměstnání.

Statisícové dluhy

Zadlužit se kvůli studiu se v posledních desetiletích stalo v USA běžným trendem. "Většina Američanů vnímá univerzitní vzdělání jako základní předpoklad úspěchu a zajištění průměrného příjmu," stojí ve studii NACBA.

Prostředky na zaplacení školného, které za posledních 30 let vzrostlo téměř devětsetkrát, drahých učebnic, bez nichž se studenti na rozdíl od mnohých českých škol neobejdou, a veškerých životních nákladů získávají jak z vládních, tak soukromých zdrojů - to znamená od bank a dalších finančních institucí.

Podle amerického tisku si na vzdělání půjčují dvě třetiny mladých lidí. Absolvent vysoké školy dlužil v roce 2010 v průměru 25 250 dolarů (472 tisíc Kč). Lidé, kteří vystudovali prestižní univerzity, mohou mít závazky až 100 tisíc dolarů (1,87 milionu Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy