Zadluženost roste, přes polovinu půjček drží domácnosti

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 2. 2012 12:30
Dvě třetiny půjček domácnostem tvoří hypotéky. U firem převládají dlouhodobé úvěry.

Praha - Zadluženost Čechů se v loňském roce opět zvýšila. Celkový počet úvěrů, které banky klientům poskytly, se podle informací České bankovní asociace (ČBA) zvýšil o 5,97 procenta.

Češi tak dohromady na konci roku 2011 dlužili bankám přes 2,3 bilionu korun. Více než polovina těchto úvěrů přitom připadla na jednotlivé spotřebitele. Ti si nejčastěji berou úvěry na bydlení, v rámci nichž dluží dohromady 772,9 miliardy korun, z toho 659 miliard na hypotékách. Ty tak představují dvě třetiny všech půjček domácnostem.

Vzrostl i dluh z kreditních karet

U spotřebitelských úvěrů, což je druhá nejčastější půjčka, k níž se Češi zavazují, došlo k meziročnímu poklesu o 2,34 procenta. Souvisí to zvláště se zvýšenou opatrností klientů, kteří očekávají zhoršení ekonomické situace. Celkově takto Češi dlužili 158 miliard korun.

Mírné zvýšení nastalo naopak v případě debetních zůstatků na běžných účtech a pohledávek z kreditních nebo kupních úvěrových karet (sem patří například O.K. karta, která funguje podobně jako kreditní karta s tím, že se dluh od začátku úročí). 

"Data svědčí o tom, že banky nadále mají ochotu úvěrovat a podporovat tím českou ekonomiku.," komentuje Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele ČBA.

Co se týká nefinančních podniků, ty měly u bank závazky ve výši 828,2 miliardy korun. Největší podíl připadal na dlouhodobé úvěry, jejichž doba splatnosti činí více než pět let.

Jedinou kategorií půjček, kde došlo za minulý rok k poklesu, byl úvěry živnostníkům. Ti si půjčili o 5,5 procenta méně a celkem ke konci prosince 2011 dlužili 38 miliard korun.

Sazby klesly

Ze zprávy ČBA také vyplývá, že domácnosti si na konci loňského roku půjčovaly za nižší úrok. V případě půjček na bydlení činily sazby 3,94 procenta, u spotřebitelských úvěrů potom 13,58 procenta. V případě podniků byly prosincové úrokové sazby nižší než v prosinci 2010, i když meziměsíčně mírně vzrostly.

"Snižování sazeb v roce 2011 souvisí s vysokou konkurencí na bankovním trhu, ale i s poklesem úvěrového rizika," uvádí ČBA s tím, že se mimo jiné snížil i počet úvěrů, které přestali být klienti schopni splácet.

 

Právě se děje

Další zprávy