Budvar si necháme. Potřebuje však audit, vzkazuje vláda

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
7. 2. 2012 14:12
Ministr chce odvolat šéfa, který brání kontrole. Pivovar ale prodávat nehodlá
Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Praha - Budvar se privatizovat nebude, vzkázal premiér Petr Nečas. Politici podle něj o podobném kroku zatím nikdy neuvažovali, nemluvě o tom, že na prodej pivovaru teď není vhodná doba. Stát by totiž podnik nezvládl prodat za dobrou cenu.

"Je to naprosto umělý problém, který byl mediálně vytvořen. Nikdy jsme o tom nemluvili a neuvažovali a není to ani v žádných záměrech a plánech," komentoval předseda kabinetu. Vláda má podle něj zájem na tom, aby byl Budvar prosperující firmou s vysokou tržní hodnotou.

Hejtman hrozí referendem

Nečas tak reagoval na slova jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, podle něhož vláda směřuje k prodeji státního podniku. Hejtman dokonce prohlásil, že "kmotři ODS se snaží Budvar nejdříve ovládnout, potom možná podojit a následně také zprivatizovat". 

Podle Zimoly o tom vypovídá úvaha o tom, že by dlouholetý ředitel pivovaru Jiří Boček mohl být po 21 letech šéfování odvolán. Důvodem pro tento krok by mohly být například vleklé spory Budvaru o známku Budweiser Bier s americkým pivovarem Anheuser Busch.

Jihočeský hejtman aktuálně požaduje, aby se premiér zaručil, že k privatizaci Budvaru skutečně nedojde. Pokud k tomu nedojde a pokud neuspěje ani návrh zákona o zákazu prodeje, tak hodlá vyhlásit krajské referendum, kde se budou moct vyjádřit lidé.

Ministr chce kontrolu

O tom, že vláda nemá prodej státního pivovaru na programu, podle ministra zemědělství Petra Bendla svědčí i skutečnost, že vláda od roku 2003 hospodaření Budvaru nekontrolovala.

To se má nyní změnit, plánuje Bendl s tím, že chce mít přehled o výsledcích organizace, kterou ministerstvo spravuje. Navíc mu vadí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by na to měl oprávnění.

"Je to fabrika s dvoumiliardovým rozpočtem, rozdávající za tři roky miliardu na marketing, více jak dvě miliardy do investic, aniž by je musel zajímat zákon o veřejných zakázkách," řekl Bendl. "Oni jsou stát ve státě," dodal.

Ministr proto zahájil v podniku mimořádný audit, jehož výsledky by měly být známé v březnu.

Tento záměr se však nesetkal s pochopením Bočka. Ten odmítl vydat ke kontrole potřebné doklady, dokud Bendl nevysvětlí důvod auditu.

Podívejte se, jak se pivovar za 116 let změnil:


Po finanční stránce se budějovickému podniku v uplynulém roce dařilo. Budvar prodal 1,32 milionu hektolitrů piva, což bylo meziročně o 5,5 procenta více. Jednalo se navíc o druhý nejlepší výsledek za stošestnáctiletou historii společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy