Kde je ta krize? Český export je rekordní, oznámil ČSÚ

Ekonomika Ekonomika
7. 2. 2012 10:22
ČSÚ oznámil bilanci zahraničního obchodu za loňský rok
Automobilový průmysl má na českém exportu zásadní podíl.
Automobilový průmysl má na českém exportu zásadní podíl. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejnovější čísla o schopnosti tuzemských firem vyvážet své zboží do ciziny popírají, že by na českou ekonomiku měla udeřit nějaká krize.

Zahraniční obchod České republiky skončil loni s přebytkem 191,4 miliardy korun, což je o 70,2 miliardy korun lepší výsledek než v roce 2010. V samotném prosinci obchodní bilance skončila přebytkem 10,5 miliardy korun, i to je meziročně dramaticky lepší výsledek, uvedl Český statistický úřad.

Podrobnější pohled na konec loňského roku říká, že tuzemské firmy v posledním čtvrtletí dosáhly, pokud jde o export, druhé nejlepší výsledky od krize v roce 2008.

"Obvyklými tahouny vývozu byly obchody se stroji a dopravními prostředky. Jejich vývoz rostl meziročně o osm procent. V této oblasti se nejvíce dařilo silničním vozidlům," podotkl analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie loni skončil přebytkem 670,4 miliardy korun. Se státy mimo EU se schodek prohloubil o 1,7 miliardy korun na 478,9 miliardy Kč.

Přebytek se zvýšil v obchodě s Německem, Francií a Slovenskem. Přechodem ze schodku do přebytku se zlepšila obchodní bilance s USA a deficit klesl v obchodě s Ruskem. Schodek se naopak prohloubil v obchodě s Čínou a Ázerbájdžánem, uvedla agentura ČTK.

Podle investičního stratéga Raiffeisenbank Aleše Michla mají zatím exportéři zakázek dost a problém vidí jinde. "To, co sužuje řadu exportérů, není reálná ekonomika, ale evropskými politiky vyvolaná nejistota.. Podle mě je nyní důležité sledovat jednotkové náklady práce a reálný kurs - protože teď jde o konkurenceschopnost ekonomiky, nikoliv o závody v růstu," upozornil Michl

Přidal příklad: "Řecké firmy mají proti roku 2005 jednotkové náklady práce v průmyslu vyšší o 36,9 procent. Taková země si zaslouží bankrot. Německé firmy je mají vyšší o 5,5 procenta, naopak ty české snížily jednotkové náklady práce o 6 procent - to je naše konkurenční výhoda a proto se českým firmám podařilo udržet tržní podíl na světovém obchodě."

 

Právě se děje

Další zprávy