Evropská unie dluží stále více, Česko je sedmé nejlepší

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 2. 2012 15:40
Maastrichtské kritérium neplní čtrnáct zemí, zadlužené jsou hlavně státy eurozóny
Foto: Thinkstock

Brusel - Zadlužení v Evropské unii se zvyšuje. Čtyři pětiny peněz přitom dluží země, které platí eurem. Celkově sedmadvacítka dluží zhruba 10,3 bilionu euro (258,2 bilionu korun), na sedmnáct zemí eurozóny z toho přitom připadá 8,2 bilionu euro (205,5 bilionu korun).

Vyplývá to z dat za třetí čtvrtletí loňského roku, která v pondělí vydal Eurostat. Ze zprávy vyplývá, že země Evropské měnové unie dluží 87,4 procenta svého ročního HDP. Pokud vezmeme v úvahu celou Unii, tak se jedná o 82,2 procenta.

Zatím co meziročně dluh EU, tak eurozóny rostl, ve srovnání s druhým kvartálem došlo v eurozóně k mírnému zlepšení. Na veřejném dluhu se podílely především stání dluhopisy, dále klasické půjčky a v malé míře bankovní vklady.

Česko má dluhů méně, ale přibývají

Nejvyšším zadlužením trpělo Řecko, u kterého mají investoři pohledávky rovné 159,1 procenta HDP. Hranici sta procent hrubého domácího produktu přesahuje dluh také u další tří zemí takzvaných PIIGS, a to u Itálie, Portugalska a Irska.

Současnou hranici 60 procent HDP, kterou se země EU přijetím Paktu stability a růstu zavázaly dodržovat, přesahuje čtrnáct zemí EU. Mezi nimi nechybí Francie a Velká Británie, ale také Německo a Nizozemsko, které si jako dvě ze čtyř zemí eurozóny nadále drží nejvyšší možný rating.

Česká republika toto Maastrichtské kritérium dodržuje - vládní dluh tu činí 40,95 procenta HDP a je sedmý nejnižší v EU. Jak domácí ekonomové ovšem varují, dluh se každoročně zvyšuje - za posledních deset let se téměř zpětinásobil. Stejně tak ve třetím kvartálu zaznamenalo Česko osmý největší meziroční nárůst dluhu.

Vůbec nejnižší dluhy mají v Evropské unii Estonsko, Bulharsko a Lucembursko.

Publikovat čtvrtletní informace o veřejném dluhu začal Evropský statistický úřad teprve nedávno, tato data mají doplňovat klasické roční zprávy. Hlavním důvodem je ale podrobnější a průběžný přehled o vývoji v jednotlivých zemích.

 

 

Právě se děje

Další zprávy