Kalousek si udobřuje pořadatele plesů. Tombola za 500

Radek Pecák Radek Pecák
3. 2. 2012 10:40
Organizátoři mysliveckých a jiných plesů už nebudou muset za tombolu platit 5000 Kč
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Lenka Fojtíková

Praha - Pořadatelé plesů už nebudou muset za tombolu platit Ministerstvu financí ČR správní poplatek 5000 Kč. Ministr Miroslav Kalousek rozhodl podle mluvčího tohoto úřadu Ondřeje Jakoba o snížení na desetinu původní sumy.

"Toto rozhodnutí, vydané podle daňového řádu, se bude vztahovat na všechny případy od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2012," uvedl Jakob.

Miroslav Kalousek se také nepřímo omluvil všem těm, kteří výtěžek z tomboly používají například na charitativní účely. „Toto ustanovení, které nebylo záměrem předkladatele, považuji za nešťastné, neboť neúměrně zatěžovalo pořadatele malých tombol, hlavně v případě dobročinných plesů a jiných charitativních akcí," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. „Kromě toho uhrazovací funkce poplatku neodpovídá administrativní náročnosti vyřizování povolení. Proto jsem se rozhodl o prominutí větší části poplatku již od počátku letošního roku," dodal ministr financí.

Všem, kteří vyšší poplatek již zaplatili, hodlá ministerstvo rozdíl vrátit.

Poplatky se zřejmě budou platit jen do konce letošního roku

Poplatek mají navíc pořadatelé platit jen během letošního roku. "Ministr financí také nedávno předložil návrh nového herního zákona, který vychází z pojetí tombol jako sázkových her s minimálními negativními dopady a zanedbatelnou společenskou škodlivostí. Tato změna spočívá v tom, že z působnosti zákona úplně vyloučí tomboly, u nichž úhrnná výše výher činí méně než 100 000 Kč," uvedl Jakob.

Tomboly, v nichž budou ve hře vyšší výhry v ceně přes 100 000 Kč a více se sice budou muset ohlašovat, ale nebudou podléhat schvalovacímu řízení. Tudíž se ani nebude muset platit správní poplatek za přijetí žádosti o vydání povolení.

Tento zákon by měl začít platit od 1. ledna 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy