Systém pro Drábka dodává také firma otce Kristýny Kočí

Tomáš Fránek
2. 2. 2012 10:30
Hlavní dodavatel kolabujícího systému má zákaz poskytovat informace
Bývalá šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí
Bývalá šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí | Foto: Jan Langer

Praha - Část dodávek na nový informační systém na vyplácení sociálních dávek, s nímž měly úřady práce v lednu velké problémy, dostala bez výběrového řízení společnost Skill. Tu vlastní otec nezařazené poslankyně Kristýny Kočí, bývalé šéfky poslaneckého klubu Věcí veřejných, Antonín Kočí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí říká, že výběr firem podílejících se na budování nového systému je věcí hlavního dodavatele, společnosti Fujitsu. Jenže podle informací deníku Aktuálně.cz nařídilo této firmě ve smlouvě pod hrozbou pokutu mlčení - tedy firma nesmí zveřejnit, kdo všechno na novém a nepříliš funkčním systému vydělává.

Na to, že na zakázce pracuje také firma Skill Antonína Kočí, zveřejnil server ParlamentníListy.cz. Společnost Skill jako subdodavatele velké části dodávek uvedl ve středu na tiskové konferenci ministr Jaromír Drábek. "Co se týká modulu jednotné datové základny, tak jejím dodavatelem je Fujitsu. Nejvíce subdodávek na tomto modulu provádí firma Skill," uvedl Drábek.

Ten ParlamentnímListům řekl, že netuší, že jde o společnost spojenou s Kristýnou Kočí.

A zopakoval, že do výběru subdodavatelů ministerstvo hlavnímu dodavateli firmě Fujitsu nezasahuje.

Netuším, nevím

I kdyby ale společnost Fujitsu chtěla, informace o svých dodavatelích zveřejnit nesmí. Podepsala totiž s ministerstvem smlouvu, ve které je závazek mlčenlivosti. V případě porušení mlčenlivosti společnosti hrozí od ministerstva pokuta.

"Společnost Fujitsu své vztahy se zákazníky nekomentuje. Jedním z důvodů je i fakt, že máme podepsanou mlčenlivost a v případě jejího porušení plynou pro společnost Fujitsu penalizace," napsala na opakovaný dotaz deníku Aktuálně.cz mluvčí firmy Pavlína Bolfová.

Aktuálně.cz má také k dispozici dokument, jenž popisuje, které firmy se na systému podílejí. Zakázku získaly firmy bez veřejného tendru.

Jsou to firmy Vítkovice IT Solutions, Digitrade (nyní COMPAREX CZ), Techniserv a Skill.

Kdo jsou Vítkovice?

Firma Skill Antonína Kočího je přitom v získávání zakázek od státu úspěšná, od konce roku 2007 získala tendry na ministerstvu obrany za zhruba 40 milionů korun. Za stejné období, tentokrát však z Generálního ředitelství cel, za zhruba 23 milionů. Firma získala i zakázky od České pošty.

Od další společnosti, která se na systému podílí, Vítkovice IT Solution, zase vedou stopy k Jaromíru Šiškovi, který je Drábkovým náměstkem. Vítkovice IT Solution mají anonymní vlastnickou strukturu, nejde tedy dohledat, kdo firmy vlastní.

Další firma ze skupiny Vítkovice Machinery Group - Vítkovice a. s. - koupila společnost iDTAX. V ní měla podíl jak společnost Cone Advise, kterou vlastní dodnes náměstek Šiška, tak také samotný ministr Drábek. V iDTAX byl společníkem Šišky a Drábka Radim Juchelka, nyní ředitel společnosti Vítkovice IT Solution.

 

Právě se děje

Další zprávy