Odvolám některé šéfy, říká Drábek k chaosu na úřadech

Petr Kučera Petr Kučera
1. 2. 2012 14:30
Chybou dodavatele dostali někteří lidé sociální dávky hned několikrát
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) | Foto: Reuters

Praha - Kvůli problémům se zaváděním nového informačního systému pro výplatu sociálních dávek vyvodí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) konkrétní sankce.

Personální opatření budou podle něj směřovat jak dovnitř ministerstva, tak do Úřadu práce České republiky. "Dotknou se manažerských funkcí, nikoliv řadových pracovníků," upřesnil ministr na středeční tiskové konferenci.

Manažerům podle něj hrozí jak odebrání osobních odměn, tak odvolání z funkcí. Podrobnosti Drábek sdělí "v řádech dnů, nejpozději do týdne" - poté, až na základě materiálů z centrálního úřadu práce detailně zanalyzuje lednové problémy.

O potrestání některých vedoucích pracovníků hovořil Drábek už v ranním rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz (čtěte zde). On sám necítí osobní odpovědnost, neuvažuje tedy ani o demisi.

Ohledně možných sankcí pro dodavatele nového informačního systému se ministr konkrétněji nevyjádřil.

Zdůraznil, že stát platí dodavateli pronájem za funkční systém. "Pokud z těch analýz vyplyne, že v některé dny byl systém nepoužitelný nebo měl tak vážné nedostatky, že nebyl použitelný efektivně, tak za něj platit nebudeme," říká Drábek.

Stejná dávka přišla víckrát

Chybou dodavatele podle Drábka každopádně je, že došlo k několika případům, kdy příjemci dávek dostaly stejnou státní podporu hned několikrát. "Po dodavateli to budeme vymáhat," ujišťuje ministr.

Případy opakovaného vyplácení stejných dávek kritizoval už dopoledne i předseda koaličních Věcí veřejných Radek John. Jako Drábkovo manažerské selhání označují lednovou situaci na úřadech práce i někteří poslanci ODS.

Narozdíl od opoziční ČSSD však koaliční partneři nevyzvali Drábka k demisi, postačí jim jen detailní vysvětlení a ujištění, že v únoru už bude vše v pořádku.

Drábek však znovu zopakoval, že k žádnému kolapsu nového systému nedošlo. Podle něj šlo o nedostatky, které jsou běžné při náběhu každého nového systému.

"Do konce ledna v lednu byly vyplaceny všechny dávky," zdůrazňuje ministr.

Subdodavatelé už nejsou tajní

Na tiskové konferenci Drábek současně zveřejnil nejvýznamnější subdodatele nového systému a jeho jednotlivých součástí, což v předchozích dnech odmítal.

Jednotnou datovou základnu dodala na základě rámcové smlouvy společnost Fujitsu, nejvíce subdodávek v rámci tohoto modulu pak měla společnost Skill. Integrační platformu dodala Fujitsu, nejvíce subdodávek pak Státní tiskárna cenin, Vítkovice IT Solution, Microsoft či ČD Telematika.

Nesouhlasí ani s výhradami kritiků, podle nichž se citlivá data o příjemcích nejrůznějších dávek dostala do soukromých rukou. "Dosud byla tato data uložena na více než 3000 místech, od letoška to jsou jen tři místa. Myslím, že je to naopak posun naopak k vyšší bezpečnosti," dodává Drábek.

 

Právě se děje

Další zprávy