Osm tisíc zcela bez práce? Odměnu exekutora zrušil soud

Tomáš Fránek
31. 1. 2012 16:10
Ústavní soud: Exekuce se neuskutečnila, žena nemusí nic platit
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Několikatisícová odměna pro exekutora v případě, že neodvedl žádnou práci a nevymohl od dlužníka ani korunu, je jasně protizákonná.

Potvrdili to Ústavní soudci, když se v dalším z případů sporů dlužníků a exekutorů zastali ženy z Nového Jičína.

Žena měla platit přes osm tisíc korun jako odměnu za exekuci, která nebyla. Exekutorskou odměnu měla platit přesto, že svůj šestitisícový dluh Komerční bance zaplatila mnohem dříve, než exekutor mohl po nařízení soudu dlužnou částku začít vymáhat.

Odměnu exekutorovi schválil Okresní soud v Novém Jičíně, žena se pak proto obrátila na Ústavní soud.

Z nuly je jenom nula

Až Ústavní soudci rozhodli, že odměna exekutora se měla počítat z nulové částky, takže neměla být žádná.

"Soudní exekutor nemohl nic vymoci, proto byla základem pro určení jeho odměny částka nulová," rozhodl senát Ústavního soudu se zpravodajkou Eliškou Wagnerovou.

Exekutor podle soudců nemohl dostat ani nejnižší částku určenou jako odměnu exekutorům, která je stanovena na tři tisíce korun. "Tato částka by se mohla uplatnit jen tehdy, bylo-li v exekučním řízení vymoženo alespoň něco," uvedli ústavní soudci ve svém verdiktu.

Ústavní soud také velmi ostře kritizoval počínání soudců z Nového Jičína, kteří s exekutorskou odměnou souhlasili. Podle ústavních soudců by totiž soudy měly být schopny takto jednoduché spory spravedlivě vyřizovat samy a lidé by se pak nemuseli odvolávat až k Ústavnímu soudu.

Odměny od března klesnou

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS nyní uvažuje o zpřísnění kárných trestů pro exekutory.

Objevila se totiž řada případů, kdy lidé dlužili pouze zanedbatelné částky, museli však nakonec platit desítky tisíc na nákladech exekuce. Někdy jim byl také obestaven či zabaven majetek, který výrazně převyšoval samotný dluh.

Podle Pospíšila má v některých případech pomoci nová vyhláška upravující odměny advokátů a exekutorů. Je pak zcela jisté, že pochybil konkrétní exekutor.

"Kdyby zkrátka dva, tři exekutoři už přišli o svoji licenci, tak bychom viděli ty změny, které by nastaly," prohlásil Pospíšil.

Novela vyhlášky, podle které se budou snižovat odměny advokátů a exekutorů, začne podle ministra platit v březnu. V případě nejnižších částek by platil dlužník až o 70 procent méně.

Podle Daniela Hůleho z organizace Člověk v tísni ale tato změna není dostatečná. Hůle navrhuje vyhlášku zcela zrušit. Pospíšil připustil i tuto možnost. O odměnách exekutorům by pak rozhodovaly soudy podle jednotlivých případů exekuce.

 

Právě se děje

Další zprávy