Bendl: Hrozí Lesům obří ztráta? Uvidím, až k tomu dojde

Karel Toman
30. 1. 2012 11:00
Rozhovor: Proč se Lesy i ministři opakovaně dušují, že problémy nehrozí, aby pak přišly?
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kvůli hospodaření státního podniku Lesy ČR zastavují pily a dřevozpracovatelé už druhý rok po sobě výrobu a propouštějí zaměstnance.

A to navzdory opakovaným varováním expertů, že k tomu dojde, i neustálému ujišťování Lesů a ministrů o opaku.

Aktuálně.cz se proto na důvody ptá v rozhovoru současného ministra zemědělství Petra Bendla (ODS).

Na hrozící zpoždění o délce skoro dvou měsíců už vloni v srpnu upozornil Zdeněk Valný z Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů. Lesy i ministr Ivan Fuksa (ODS) se tehdy dušovali, že smlouvy budou podepsány do konce roku.

Je konec ledna, podepsáno je 52 ze 117 územních jednotek a 19 soutěží je na pokyn antimonopolního úřadu zrušeno. Pily opět propouštějí a Lesy opět tvrdí, že za nic nemohou.

Zdeněk Valný ale nedávno varoval před novou hrozbou stamilionových ztrát, které podnik čelí. I tento scénář Lesy ČR odmítly jako nepodložený. I on se ale zatím podle všeho naplňuje. I na něj jsme se proto ministra Bendla zeptali v krátkém rozhovoru bezprostředně po tiskové konferenci ke zpožděným lesním tendrům.

A.cz: Výrobní ředitel Lesů ČR Vladimír Krchov mi teď řekl, že jistiny, které propadly společnosti Less za to, že z některých územních jednotek odstoupil, činily 60 milionů korun…

Bendl: Nejsem výrobní ředitel Lesů ČR.

A.cz: Jde o to, že podle dosavadních hospodářských výsledků Lessu, se tím tato společnost s velkou pravděpodobností propadne do ztráty. Se všemi lhůtami splatnosti může přitom tato firma přes sto dní těžit a prodávat dřevo, aniž by za ně musela platit Lesům ČR. Někteří experti varují, že pokud na konci tohoto období vyhlásí LESS insolvenci, může po něm zůstat nesplacené dříví za stamiliony až miliardu korun. Zabývalo se ministerstvo zemědělství, zda tato škoda Lesům ČR a tím pádem i České republice reálně hrozí?

Předpokládám, že to jde zcela na vrub Lesů ČR a že to mají ošetřeno.

A.cz: Vy jste se s nimi o tom nebavil?

Spekulace o tom, jestli "hrozí, možná, předpokládáme," na to neumím reagovat.

A.cz: Tady ale přece nejde o žádné drobné.

To souhlasí. V okamžiku, kdy taková situace nastane, musíme ji řešit. Ale říkám, že předpokládám, že Lesy ČR tohle mají pojištěno.

A.cz: Zmínil jste, že v dřevařském sektoru má dobrý ohlas to, že tendr je vypsán na pět let. Já ale slýchám i jiné názory. A to hlavně ten, že na pět let není možné stanovit do soutěže cenu. Tím pádem ten tendr není tržní a deformuje trh.

Je to tendr. Každý se do něj může přihlásit a nabídnout cenu. Je to každého obchodní politika, do jaké míry je schopen a ochoten v tom tendru dát. To je jediné, co se k tomu dá říct. Na druhou stranu jsem seděl s dřevozpracovateli, představiteli papírenského průmyslu. A ti říkají: budete-li nás vystavovat každý rok tomu, že nevíme, co bude příští rok, tak nejsme schopni konkurovat tomu, co se v Evropě děje v oblasti zpracování dřeva a papírenského průmyslu, protože my potřebujeme znát nějaký výhled, my potřebujeme s těžaři dělat dlouhodobější  smlouvy, abychom byli schopni té konkurenci čelit. To je jeden z příkladů. Já mám opravdu velké odezvy v tom, že chtějí mít jistotu, jak to bude na léta dopředu.

Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Důvod, proč jsme na této tiskovce, je ale přece ten, že ta jistota tu není. Že je tu opět zpoždění, a to už druhé za dva roky.

Tady už ale máme vysoutěžené jednotky na pět let a je každého obchodní politika, jaké ceny v soutěži nabídne.

A.cz: Zatím to ale vypadá, že nabízeny jsou hlavně dumpingové ceny, což vede k tomu, že jsou pak zakázky na jednotlivých jednotkách přepouštěny nabídkám, které skončily na druhém nebo třetím místě. Přitom původně bylo dohodnuto, že tohle se dít nebude.

Tohle je věc, která mi osobně vadila a vadí, vstoupil jsem ale do ní v okamžiku, kdy tendry byly už před dokončením a kdy už jsem tuto situaci nemohl jako ministr změnit. Úřad na ochranu hospodářské soutěže to posoudil a omezil možnost přepouštění v nějaké velikosti. Slyšeli jste (na tiskové konferenci, pozn. red.), že Lesy ČR to zveřejní, až budou tendry ukončeny, aby to neumožnilo další spekulace a dohadování se uvnitř tendrování. Byl jsem rád, že ÚOHS k této věci nějaké stanovisko přijal, protože i já jsem měl pocit, že toho přepouštění je tam moc. V okamžiku, kdy tam nastavil nějaké hranice, už to není možné dělat donekonečna.

A.cz: Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová  vás v médiích vyzvala…

K auditu. Já vám ukážu seznam interních auditů a prověrek provedených v podniku od roku 2009. (Čte ze seznamu na papíře s hlavičkou Lesy ČR) Finanční audit, bezpečnost práce, audit zadávání veřejných zakázek, ekonomický audit, protikorupční audit, kontrola NKÚ, audit spotřebitelského řetězce, audit čerpání dotačních prostředků… Národní podnik Budvar byl naproti tomu ministerstvem zemědělství naposledy kontrolován v roce 2003.

A.cz: Hlavně vás ale místopředsedkyně Klasnová vyzvala k o odvolání ředitele Lesů ČR Svatopluka Sýkory. O tom neuvažujete?

Bendl odchází, rozpřahuje ruce a mlčky kroutí hlavou.


 

Právě se děje

Další zprávy