Další Dobešův problém: Chybný tendr na kontrolu peněz

Tomáš Fránek
27. 1. 2012 12:50
Antimonopolní úřad ruší zakázku školství na kontrolu evropských dotací
Neplýtvat, nevzlykat
Neplýtvat, nevzlykat | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Ministerstvo školství porušilo zákon při výběru firmy, která měla vypracovat plán na kontrolu jednoho z programů, jejichž prostřednictvím tečou do Česka peníze z evropských fondů.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže proto zrušil tendr týkající se programu Výzkum a vývoj pro inovace. Ministerstvo musí navíc zaplatit třicet tisíc korun za náklady řízení.

Antimonopolní úřad svůj verdikt zveřejnil ve chvíli, kdy Evropská komise pozastavila českému ministerstvu školství proplacení dotací za zhruba 1,2 miliardy korun. Vadí jí špatná kontrola toku peněz z Bruselu, audit odhalil chyby v zadávání zakázek v resortu.

Je to obchodní tajemství?

Tendr s krkolomným názvem "Vypracování Směrnice pro hodnocení interních metodik vykazování skutečných nepřímých nákladů projektů výzkumu a vývoje a realizace auditů" za dvacet pět milionů korun bez DPH vypsalo Dobešovo ministerstvo už v roce 2010.

Jeden z neúspěšných žadatelů, konsorcium českých a britských společností, se pak obrátilo na antimonopolní úřad s tím, že jeho nabídka byla hodnocena chybně.

Úřad skutečně zjistil porušení zákona. Ministerští úředníci špatně hodnotili nabídky a nedodrželi všechny podmínky, které nařizuje zákon. Nabídka, kterou vybrali, nemusela být nejvýhodnější. „Takový postup mohl podstatně ovlivnit výběr dodavatele," rozhodl antimonopolní úřad.

Ministerstvo školství uznalo některé výhrady antimonopolního úřadu. Kvůli tomu, že část lidí z výběrové komise už na ministerstvu nepracuje, ale nyní nemá k dispozici všechny podklady. "Zásadní část členů komise už ministerstvo nezaměstnává a spisy nejsou dostatečně podrobné," uvedli zástupci Dobešova úřadu s tím, že tak nemohou poskytnout všechny podklady k vyšetřování zakázky.

"Ze současného stavu dokumentace i vlastních znalostí případu, nemůže učinit závěr, zda hodnotící komise při posuzování splnění kvalifikačních předpokladů pochybila či nikoliv," uvedli zástupci resortu.

Na zrušení tendru si stěžovala i společnost BDO CA, jejíž nabídka měla být nejlepší. Podle zástupců firmy podléhá celá nabídka obchodnímu tajemství a antimonopolní úřad tak nerespektoval zákon, když část nabídky zpřístupnil k prozkoumání konkurenčním firmám.

Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje je ale nemyslitelné, aby byla celá nabídka skryta pod režim obchodního tajemství. "Nabídka obsahuje veřejně dostupné informace a listiny," uvedl Rafaj.

Ten potvrdil, že tendr musí ministerstvo zopakovat a vybrat firmu znovu a bez porušení zákona.

Další problematická soutěž

Jde o další problematický tendr resortu. Dobeš také vyhlásil tendr za 99 milionů na právní služby. Podle ministerstva bylo hlavním důvodem zajištění důsledné kontroly veřejných zakázek za evropské peníze také z programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Soutěž sklidila kritiku kvůli své vysoké ceně, ministr ji proto zrušil. Jím vedený úřad to zdůvodnil tím, že se změnily požadavky na podobu a rozsah právních služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy